Advertisement
redeschiderea restaurantelor
Home Administrare flote Juridic Măsurile pentru redeschiderea restaurantelor și unor activităţi culturale, adoptate

Măsurile pentru redeschiderea restaurantelor și unor activităţi culturale, adoptate

Guvernul a adoptat, luni, hotărârea care reglementează redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor în spaţii închise. Potrivit actului normativ, la o masă pot sta cel mult şase persoane, iar între mese trebuie păstrată o distanţă de minimum doi metri.

Pe lângă redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie, se reia activitatea cinematografelor şi instituţiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea unor norme de protecţie, şi creşte numărul de persoane care pot participa la evenimente private – în interior maxim 50 de persoane, iar în exterior cel mult 100 de persoane.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat luni, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a adoptat noi măsuri de redeschidere a unor activităţi culturale şi a restaurantelor din spaţii închise.

“Guvernul României a adoptat astăzi, 31 august 2020, proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea anexei numărul 3 la Hotărârea Guvernului numărul 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 16 august 2020 precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astăzi au fost create pârghiile necesare care pe lângă protejarea sănătăţii populaţiei să susţină şi ramuri importante ale economiei, cât şi activităţile culturale”, a afirmat Marcel Vela.

Potrivit acestuia, hotărârea de Guvern vizează modificarea numărului de participanţi în cadrul organizării evenimentelor private, a cursurilor de instruire, workshopuri pentru adulţi inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la 20 la maximum 50 de participanţi în interior şi de la 50 la maximum 100 de participanţi în exterior; reluarea activităţilor cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de arte şi de meserii, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

De asemenea, se prevede că, în cadrul organizării şi desfăşurării spectacolelor de tipurilor drive-in, ocupanţii unui autovehicul să reprezinte grupuri de până la trei persoane.

Pe de altă parte a fost reglementată și reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, reluarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

„Totodată se crează mecanismul prin care în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor să se poată decidă restricţionarea, închiderea sau reluarea activităţii operatorilor economici şi /sau activităţilor culturale. Reluarea acestor activităţi este permisă în toate judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în 14 zile este de 1,5 cazuri confirmate cu infecţia cu sars-cov 2 la 1.000 de locuitori. În situaţia în care în perioada menţionată de 14 zile este depăşit acest prag comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici sau invers pot decide deschiderea acestor activităţi„, a menționat ministrul de Interne.

Guvernul a transmis că, astfel, sunt implementate recomandările transmise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea numărul 43, cele mai importante aspecte fiind legate de:

– permiterea redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecţie stabilite de specialişti, activitatea putând fii reluată în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– administratorii restaurantelor şi cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât şi a celor de la interior, trebuie să asigure o distanţă de minimum 2 metri între mese şi să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă;

– se menţine interdicţia pentru activităţi de tip bar/club/discotecă;

– reluarea activităţii cinematografelor şi instituţiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecţie;

– creşterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

 

CITEȘTE ȘI:

Reglementări rutiere temporare pe Splaiul Independenţei din Capitală

Punctele de trecere a frontierei deschise la granița cu Ungaria

Propunerile BAAR pentru modificarea Legii RCA. „Reparaţia”, înlocuită cu „despăgubirea”

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...