Advertisement

transporturile
Home Piaţa auto Industrie auto Industria auto şi transporturile, cele mai riscante la plata datoriilor comerciale

Industria auto şi transporturile, cele mai riscante la plata datoriilor comerciale

Potrivit companiei Euler Hermes, care evaluează riscul de neplată a creanţelor comerciale atât la nivel de ţară, cât şi la nivel de sector, industria auto şi transporturile au cele mai scăzute ratinguri, fiind retrogradate de la „risc moderat” la „risc ridicat”. Şi România a fost penalizată.

Euler Hermes, parte din grupul Allianz, monitorizează şi evaluează trimestrial 242 de ţări şi 18 sectoare, prin urmărirea continuă a 40 de indicatori economici pe termen scurt şi lung.

„Intrarea în incapacitate de plată a Argentinei şi Libanului în ultimele luni confirmă necesitatea modelării riscului de ţară pentru a măsura vulnerabilităţile scoase la suprafaţă de o criză precum Covid-19”, arată Euler Hermes.

În primul trimestru din 2020, compania a retrogradat ratingurile a 18 ţări, printre care şi România. Celelalte sunt: Ecuador, Tailanda, Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Maroc, Kenya, Ghana, Mauritius, Republica Cehă, Polonia, Irlanda, Slovacia, şi Letonia.

„Urmărim în continuare cu atenţie situaţia altor ţări dezvoltate, în special Franţa, Germania, Spania şi Statele Unite ale Americii. Aceste ţări dispun de mijloacele necesare pentru a-şi proteja companiile, însă situaţia lor ar putea deveni rapid mai complicată dacă măsurile de izolare şi blocare a economiilor lor se prelungesc mai mult”, avertizează Ludovic Subran, economist-şef în cadrul Euler Hermes şi Allianz.

Ratinguri de sector. Industria şi transporturile, cele mai afectate

Euler Hermes a coborât ratingurile pentru 126 de sectoare la nivel mondial. Acesta este un nou nivel istoric, fără precedent: recordul anterior a fost înregistrat în trimestrul I din 2016, când au fost retrogradate ratingurile de risc pentru 70 de sectoare în total.

„Este important de subliniat faptul că în 60% din cazuri, aceste schimbări au condus la modificarea ratingului de sector de la „risc moderat” la „risc ridicat”. Cele două semne demonstrează că economia şi mediul de afaceri la nivel mondial traversează o perioadă fără precedent, extrem de complexă şi de incertă”, arată compania.

Sectorul auto este cel mai afectat, ceea ce a determinat Euler Hermes să coboare ratingul pentru acest sector în 26 de ţări. Transporturile sunt pe locul 2, ratingul fiind coborât în 21 de ţări.

Industria farmaceutică şi industria software şi tehnologia informaţiei sunt industriile cele mai rezistente.

Dintr-o perspectivă regională, Europa de Vest înregistrează cel mai ridicat număr de sectoare în care au fost reduse ratingurile cu 52 de cazuri. Această regiune este urmată de Asia Pacific (retrogradări ale ratingurilor de risc în 29 de sectoare) şi de Europa Centrală şi de Est (24).

 

CITEŞTE ŞI:

LEVC VN5: dubița electrică înrudită cu Volvo invadează Europa

Uzina Dacia ar putea relua producţia în a doua parte a lunii aprilie

Noi facilităţi fiscale adoptate în contextul pandemiei Covid-19. OUG 33/2020

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Schaeffler AG
BusinessIndustrie auto

Schaeffler a finalizat fuziunea cu Vitesco Technologies Group. Ce se întâmplă în România

Schaeffler AG a finalizat fuziunea cu Vitesco Technologies Group AG care a...

Bosch
Industrie auto

Bosch este al cincilea cel mai dorit angajator din România

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, se clasează, și...

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen și-ar putea reduce forța de muncă cu 10% în Germania

Confruntat cu dificultăți financiare semnificative pe fondul unei tranziții incerte la modelele...

continental
Industrie auto

Peste 120 de elevi noi s-au alăturat companiei Continental în clasele din învățământul profesional dual

Peste 400 de elevi au început anul școlar susținuți de sediile Continental...