Începe modernizarea a 3 vămi de la frontiera cu Republica Moldova

Pentru facilitarea traficului transfrontalier de persoane şi mărfuri, birourile vamale de frontieră de pe graniţa România - Republica Moldova, Albiţa - Leuşeni, Sculeni - Sculeni şi Giurgiuleşti - Galaţi vor fi modernizate şi reabilitate în cadrul unui program bilateral finanţat din fonduri europene.
frontiere

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (64,28%) şi co-finanţat de guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Fondurile alocate, în valoare de 10 milioane de euro, provin din Instrumentul European de Vecinătate (ENI). Cinci milioane de euro vor fi alocaţi pentru componenta din proiect dezvoltată de ANAF, iar cinci milioane de euro, pentru componenta din proiect dezvoltată de Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Conform estimărilor, lucrările ar urma să înceapă cel mai târziu în toamna acestui an şi vor dura 36 luni.

Între România şi Republica Moldova exista 9 puncte de trecere a frontierei , dintre care şase rutiere şi trei feroviare. Dintre birourile vamale care vor fi modernizate, cel de la Sculeni este cel mai aglomerat, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală, a Sărbătorilor Pascale şi de iarnă. Acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de mijloace de transport.

De altfel, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunţat deja că 70% din fondurile care îi revin vor fi alocate reconstrucţiei capitale a punctului Sculeni. Astfel, conform proiectului aprobat de Vamă, teritoriul postului va fi extins cu încă 1,3 ha. Atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi pe cel de intrare vor fi câte 3 artere pentru autoturisme, câte două pentru autocamioane şi câte una pentru autocare.

Autorităţile moldovene au dat asigurări că postul va rămâne funcţional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalităţile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în ţară şi cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare. Totodată, în luna mai curent va fi dată în exploatare o nouă zonă de control vamal, construită din surse proprii. Aceasta se va afla la circa 200 m distanţă de post, fiind prevăzută pentru procesarea autocamioanelor.

 

Adaugati comentariu