Advertisement

infrastructura rutieră
Home Infrastructură Guvernul a aprobat fonduri pentru 6 investiţii în infrastructura rutieră

Guvernul a aprobat fonduri pentru 6 investiţii în infrastructura rutieră

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, mai multe hotărâri care vizează șase obiective de investiţii în infrastructura rutieră, printre care două noduri rutiere pe autostrăzile A2 și A3, realizarea Șoselei de Centură Botoșani, construcția Ecoductului Lazaret de pe Autostrada Sibiu – Piteşti și și a secțiunii III de pe Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ.

Astfel, a fost aprobat actul normativ necesar destinat declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată și publică pentru ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud – Est a României – Nod Rutier Autostrada A2 km 90+100 cu DJ 306 la Dragoş Vodă„. Cuantumul total al despăgubirilor este de 355.040 lei, pentru un număr de 29 de imobile proprietate privată, în suprafață totală de 249.593 mp, situate pe raza localităților Dragoș Vodă și Vâlcelele din judeţul Călărași. De asemenea, este necesară și o suprafață totală de 50.740 mp, reprezentând 18 imobile proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 34.700 mp, reprezentând 7 imobile proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale. Suma aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată va fi alocată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Guvernul a mai aprobat și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiţii ,,Șoseaua de Centură a Municipiului Botoșani„, o investiție în valoare totală de peste 341,28 milioane lei inclusiv TVA, prevăzută a fi realizată din fonduri externe nerambursabile. Investiția este prevăzută a fi finalizată în termen de 2 ani, 157 milioane de lei fiind alocate în primul an de execuție a lucrărilor și restul de 184,2 milioane lei, în cel de-al doilea an. Indicatorii tehnico-economici aprobați includ lucrările pentru o lungime a șoselei de Centură de aproximativ 10 km, inclusiv structuri din categoria pod/pasaj. Această investiție va asigura legătura municipiului Botoșani cu Iași și Suceava și va contribui la scoaterea traficului greu din localitate și decongestionarea traficului, tranzitată la ora actuală de 3 drumuri naționale.

A mai fost aprobată și declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată pentru ,,Autostrada Sibiu – Piteşti” – Secţiunea 2 Boiţa – Cornetu, necesare construcției ,,Ecoductului Lazaret„, precum şi lista imobilelor proprietate publică a statului şi a imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere.

Tot printr-o hotărâre adoptată joi, Guvernul a suplimentat pe anul 2023 suma prevăzută ca justă despăgubire privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pentru „Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila„.

Totodată, a fost adoptat și actul normativ destinat declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată pentru ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km36+700 cu DJ 101C la Gruiu„, precum şi aprobării listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții este necesar a fi expropriată o suprafață de 92.429 mp teren, aferentă unui număr de 159 imobile proprietate privată, suma aferentă despăgubirilor fiind de 1.407.426 lei. Fondurile necesare se asigură din fonduri europene.

Guvernul a mai adoptat și hotărârea privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile, reprezentând teren, în suprafaţă totală de 381,05 mp, trecute în domeniul public al statului, precum şi darea în administrarea Ministerului Transporturilor, în vederea realizării de către CNAIR a ,,Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila„.

A mai fost adoptat și actul normativ destinat declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată pentru „Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – secţiunea III: Leghin – Târgu Neamţ, km 181+195 (89+000)-km 211+107 (118+912)”, aprobării listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere. Coridorul de expropriere este situat pe raza localităților Vânătorii Neamț, Târgu Neamț, Agapia, Petricani, Urecheni, Timișești, Păstrăveni din județul Neamț si a localității Moțca din județul Iași. Cuantumul total al despăgubirilor pentru un număr de 1528 de imobile reprezentând teren, în suprafață totală de 2.678.391 mp, are o valoare de 14.721.000 lei. Fondurile aferente despăgubirilor se alocă prin PNRR.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ford Pro câștigă International Van Of The Year 2024 și International Pick-up Award 2024

Harta regiunilor UE cu cele mai multe decese rutiere

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

București - Giurgiu
Infrastructură

Două variante pentru punctul de plecare al drumului de mare viteză București – Giurgiu

Autostrada București – Alexandria (A6) cu profil prevăzut de 3 benzi pe...

Arad-Oradea
Infrastructură

7 oferte pentru construcţia primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea

Şapte oferte au fost depuse pentru construcţia primului lot al Drumului Expres...

Pietroasele
Infrastructură

Autostrada A7, tronsonul Pietroasele – Buzău. Traficul de pe DN 2 va fi deviat pentru construcția pasajului

Constructorul tronsonului Pietroasele – Buzău, parte din Autostrada A7 Moldova, a început...

Curtea de Argeș - Pitești
Infrastructură

Autostrada Sibiu – Pitești. Lotul Curtea de Argeș – Pitești ar putea fi deschis în 2024

Circulația pe Lotul 5, Curtea de Argeș – Pitești, parte din Autostrada...