Guvernul a adoptat proiectul de buget 2019

Guvernul a aprobat proiectul de buget 2019, care va fi trimis imediat în Parlament. Transporturile primesc alocări pentru investiţii de 14 mld. lei.
schemă de ajutor

Potrivit Ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, proiectul de buget 2019 este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei şi un număr de 5,282 milioane de salariaţi în economie. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

„Deficitul bugetar este, foarte important de menţionat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi, ca şi Guvern, din analiza de la Ministerul Finanţelor Publice şi pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menţinut dar este necesar, am spus şi în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanţelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu, de reformă şi de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a explicat Eugen Teodorovici.

Cele patru zone sunt: asistenţa socială, sănătatea, investiţiile şi administraţia publică centrală şi locală.

În ceea ce priveşte investiţiile, el a menţionat că trebuie acţionat radical, pentru a „schimba, simplifica” piedicile, în contextul în care banii alocaţi sunt substanţial mai mulţi faţă de anii trecuţi.

„De asemenea, partea de investiţii este o a treia zonă în care sunt convins că trebuie să acţionăm radical, în sensul de a schimba, de a simplifica, acele, poate, piedici care tot timpul au fost invocate, că vorbim de achiziţii publice, şi aici câteva schimbări au avut loc şi anul trecut pe final, că vorbim de modul în care se acordă autorizaţii, permise, acorduri, tot ce s-a invocat ca fiind un impediment în a avea aceste investiţii realizate trebuie să fie efectiv analizat şi de urgenţă schimbat şi în sensul de a se simplifica, pentru că banii pentru investiţii sunt alocaţi, sunt cifre substanţial mărite faţă de anii trecuţi”, a mai afirmat Teodorovici.

În proiectul de buget, sunt alocate 49,65 miliarde lei (4,86% din PIB) pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de anul 2018.

Pe de altă parte, conform proiectului, se va continua creşterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.

Totodată, se va majora salariul minim lunar garantat în plată, în mod diferenţiat: la 2.080 de lei – faţă de 1.900 lei, anul trecut şi la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum 1 an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor.

 

Adaugati comentariu