Guvern: Amenzile rutiere nu se modifică

Cuantumul amenzilor rutiere nu se modifică, a decis Guvernul prin Ordonanţă de urgenţă. Valoarea punctului de amendă rămâne la nivelul de 145 lei, şi după 1 decembrie, dată de la care s-ar putea modifica nivelul salariului minim brut.
neplata amenzilor rutiere

Punctul de amendă este stabilit prin lege la 10% din nivelul salariului minim brut.

Astfel, cuantumul amenzilor rutiere rămâne următorul:

  • clasa I (2 sau 3 puncte) – amendă între 290 şi 435 de lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – amendă între 580 şi 725 de lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – amendă între 870 şi 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – amendă între 1.305 şi 2.900 de lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – amendă între 3.045 şi 14.500 de lei.

Punctul de amendă a fost menţinut şi în 2018 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017.

De exemplu, manevrele de schimbare a directiei de mers fara respectarea obligatiei de semnalizare si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, se numara printre faptele sanctionate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amenda.

Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fara a avea trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendii, soferul va fi sanctionat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amenda.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cand acestea lipsesc se sanctioneaza cu amenzile din clasa a a III-a, insemnand de la 6 la 8 puncte-amenda.

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amenda se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat sau atunci cand soferii nu au anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

 

Adaugati comentariu