Advertisement

MOL
Home Miscellanea Business Grupul MOL își menține stabilitatea operațională, în ciuda condițiilor dificile de pe piață în 2024

Grupul MOL își menține stabilitatea operațională, în ciuda condițiilor dificile de pe piață în 2024

Grupul MOL a anunțat, vineri, rezultatele financiare pentru întregul an, precum și pentru al patrulea trimestru al anului 2024. Procesul de normalizare a continuat în industrie, ceea ce a dus la o scădere de 23% a profitului înainte de impozitare în 2024. Investițiile organice pe întregul an 2024 au crescut cu 16%, în principal ca urmare a majorării CAPEX de întreținere într-un an marcat de revizii importante în segmentul Downstream.

„2024 nu a fost un an ușor pentru Grupul MOL. Războiul ruso-ucrainean a ridicat în continuare provocări pe care a trebuit să le depășim pentru a garanta securitatea aprovizionării în țările pe care le deservim. De asemenea, reglementările guvernamentale încă modelează cadrul în care ne desfășurăm activitățile. Pe lângă acestea, incertitudinile legate de viitorul întregii industrii petroliere au rămas valabile. Toate aceste aspecte și-au pus amprenta asupra profitabilității noastre. Cu toate acestea, am reușit să menținem stabilitatea operațiunilor – un lucru de care sunt foarte mândru. Deși anul trecut climatul extern ne-a limitat potențialul de creștere, am continuat să ne extindem în mod selectiv portofoliul, am făcut progrese în ceea ce privește investițiile noastre strategice și am luat măsuri importante pentru a consolida și mai mult securitatea aprovizionării în regiune”, a declarat Zsolt Hernádi, președinte și CEO MOL.

Potrivit acestuia, a fost continuat proiectul de diversificare a resurselor de țiței, a fost inaugurată cea mai mare fabrică de hidrogen verde din regiune și complexul de polioli de 1,3 miliarde euro din Tiszaújváros și, totodată, a fost pregătit terenul pentru extinderea producției proprii de electricitate din surse verzi.

”Continuăm să construim capacități de producție în domeniul energiei solare în Ungaria și am consolidat și mai mult rețeaua internațională aferentă segmentului Upstream prin încheierea unor acorduri de cooperare. Sunt deosebit de mândru de noua descoperire și de producția record din Vecsés. Performanța remarcabilă a segmentului Consumer Services demonstrează că am pariat corect pe transformarea noastră într-o companie orientată mai mult spre zona de retail”, a adăugat Zsolt Hernádi.

Pentru acest an, șeful MOL se așteaptă ca factorii de incertitudine să se schimbe, dar consideră că nu vor dispărea. ”Agenda impusă pentru tranziția industriei petroliere creează o problemă serioasă de concurență pentru Europa, pe care trebuie să o depășim. De asemenea, securitatea aprovizionării este în continuare o prioritate pentru toți actorii din industrie, iar fără o aprovizionare diversificată cu energie, fără o ofertă de energie la prețuri accesibile și o industrie puternică, Europa s-ar putea afla într-o situație din ce în ce mai dificilă. Misiunea noastră este clară: să ne concentrăm pe creșterea eficienței prin menținerea costurilor sub control, să continuăm să generăm valoare adăugată în activitățile noastre de bază și să inițiem lucruri noi care au sens din punct de vedere comercial și care generază mai mult profit”, a mai arătat Zsolt Hernádi.

Rezultatele segmentului Downstream au coincis cu obiectivele strategice din 2024, cu o ușoară scădere în comparație cu 2023, în principal din cauza tendinței continue de scădere a marjelor de rafinare și a reviziilor majore din primele nouă luni ale anului. În ceea ce privește trimestrul al patrulea, creșterea volumului de R&M a fost puternică, deoarece nu au avut loc revizii majore în ultimul trimestru, însă marjele de rafinare mai scăzute au afectat EBITDA. EBITDA din sectorul petrochimic a rămas pe minus, fiind afectată de scăderea producției ca urmare a reviziilor din Bratislava, în timp ce marjele au rămas sub presiune atât din cauza costurilor materiilor prime, cât și a cererii scăzute. În pofida scăderii cererii de combustibili pe piețe-cheie precum Ungaria și Croația, vânzările de produse petroliere au crescut cu 5% față de anul precedent.

Segmentul Upstream a contribuit în continuare în mod semnificativ la performanța grupului, rezultatele din T4 fiind susținute atât de evoluția prețurilor, cât și de volumele de producție. Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 7% de la un trimestru la altul, însă volatilitatea de pe piețele europene de gaze naturale și efectul produs de contribuția câmpului ACG au avut ca rezultat o creștere generală a prețurilor. Datorită eforturilor MOL de a crește nivelurile de producție în Ungaria, cotele de producție pentru 2024 stabilite în contractele cu autoritățile au fost îndeplinite în Ungaria, fără a se preconiza perceperea unor redevențe suplimentare. Fluxul de numerar a rămas solid, în timp ce producția totală de hidrocarburi a ajuns la 94,8 mboepd în T4 2024, iar prognoza privind producția pentru întregul an, de 92-94 mboepd a fost, de asemenea, respectată, ajungând la 93,8 mboepd.

Performanța segmentului Consumer Services a fost susținută de extinderea activităților non-fuel, în condițiile în care creșterea organică a continuat, în ciuda numărului redus de stații de servicii. Vânzările de carburanți au avut o ușoară contribuție pozitivă la rezultate, deși factorii macroeconomici au influențat creșterea globală. Marjele pentru carburanți au rămas sub presiune din cauza încetinirii economice, lucru compensat parțial de creșterea cererii consumatorilor pentru carburanți premium. Dimensiunea rețelei a rămas neschimbată din luna septembrie, ajungând la 2.335 de unități până la sfârșitul anului 2024, dar a scăzut cu 4% față de anul precedent din cauza vânzărilor de stații în urma tranzacțiilor din Polonia și Slovenia. Marjele non-fuel au continuat să fie principalul motor de creștere, datorită dezvoltării Fresh Corner care a ajuns la 1.329 de unități până la finalul anului 2024, în creștere cu 3% de la un trimestru la altul și cu 6% de la un an la altul.

Serviciile de economie circulară, aria de gestionare a deșeurilor din Grup, au continuat să înregistreze scăderi la nivelul EBITDA în 2024, în principal din cauza costurilor operaționale ridicate ale sistemului de garanție-returnare (DRS). Creșterea DRS a continuat în al patrulea trimestru, ajungând la 1 miliard de sticle returnate până în ianuarie 2025. Au fost instalate aproximativ 3.700 de aparate de colectare a sticlelor în rețeaua de retail, la care se adaugă 1.500 de puncte de preluare manuală contractate. Gradul de utilizare a sistemului s-a stabilizat, cu aproximativ 6 milioane de recipiente de băuturi returnate zilnic în T4. De asemenea, au fost înregistrate progrese și în alte proiecte-cheie de investiții: a continuat implementarea sistemului bio de colectare a deșeurilor de bucătărie, toate cele 200.000 de containere comandate fiind livrate până la sfârșitul anului. Dezvoltarea infrastructurii de colectare a deșeurilor textile a avansat cu instalarea a aproximativ 1.100 de containere. După inaugurarea primului depozit de deșeuri propriu, în Esztergom, în luna mai, mai sunt în lucru alte nouă unități.

Performanța segmentului Gas Midstream a rămas stabilă de la un an la altul, susținută de creșterea serviciilor de transport, dar influențată negativ de fluctuațiile cursului valutar. În pofida cererii crescute pentru servicii de transport și capacități transfrontaliere, veniturile reglementate au scăzut ușor, pe măsură ce tarifele bazate pe volum au fost ajustate pentru gestionarea condițiilor macroeconomice. Între timp, prețurile la gaze și costurile de consum au fost mai mici de la an la an, însă inflația și cursul valutar au determinat creșterea altor elemente OPEX.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut, în 2024, cu 2,6%

 

10 oferte pentru lărgirea DN 1 între Aeroportul Henri Coandă și Autostrada A0

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Mecanicul Anului 2014 AD Auto Total - floteauto 0
Business

AD Auto Total va prelua compania bulgară Auto Hit

Compania românească AD Auto Total va achiziționa distribuitorul de piese și accesorii...

Consiliul Concurenţei
Business

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care către Bavaria Cars şi AB Immo Cluj preiau active deţinute de Land Motors

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care către Bavaria Cars S.R.L. și AB...

EY-Parthenon
Business

EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România

EY-Parthenon a fost implicat în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin...

afacere de familie
Business

Volkswagen este cea mai mare afacere de familie în sectorul mondial al mobilității. Top 10

Volkswagen Group este cea mai mare afacere de familie în sectorul mondial...