Taxă de autostradă pentru TOATE autoturismele, în Germania

Guvernul de la Berlin a ajuns la un acord cu reprezentanţii Comisiei Europene și va introduce o taxă de autostradă pentru TOATE autoturismele, a anunţat Executivul comunitar de la Bruxelles.
Târgu Mureş - Ungheni

În data de 8 iunie 2015, Germania adopta legea privind introducerea din 2016 a unei taxe de drum pentru autoturisme, moment ce coincidea cu intrarea în vigoare şi a actul legislativ prin care numai vehiculele înmatriculate în Germania urmau să beneficieze de o deducere a taxei rutiere din impozitul auto anual.

Comisia Europeană a considerat că acest aranjament discriminează conducătorii auto din alte state membre. În primul rând, pentru că numai utilizatorii germani nu vor plăti taxa rutieră, ca urmare a faptului că impozitul pe vehicul va fi redus exact cu valoarea vignetei. Iar în al doilea rând, pentru că valoarea taxei de trecere pe termen scurt, care este în mod uzual achitată de şoferii străini, urma să fie disproporţionat de mare în raport cu taxa anuală, pentru anumite vehicule.

taxa-drum-floteautoÎn pofida numeroaselor discuţii cu autoritatile germane, începute încă din noiembrie 2014, şi a mai multor sugestii de partea Comisiei pentru realizarea compatibilităţii între sistemul german şi legislaţia UE, schimbările aşteptate nu s-au produs,

Comisia Europeană a declanşat procedura de infrigement, iar în septembrie 2016 a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu planul Germaniei de a introduce taxe pe autostrăzi.

În cele din urmă, Bruxelles-ul şi Germania au ajuns la un compromis, iar taxa de autostradă urmează să fie introdusă pentru toate autoturismele. Conform presei germane, preţul vignetei va fi de 2,5 euro pe 10 zile, în loc de 5 euro, cât
prevedea proiectul iniţial.

Taxele plătite de cetăţenii germani ar urma să fie compensate printr-un sistem de impozitare care va avantaja vehiculele ecologice.

Conform comisarului pentru Transport, Violeta Bulc, procedura de infringement împotriva Germaniei va fi încheiată doar în mod formal, până ce noua legislaţie va fi amendată şi va intra în vigoare.

violeta-bulc-floteautoAutostrăzile germane vor rămâne uşor accesibile tuturor cetătenilor europeni şi în special navetiştilor transfrontalieri. Preţul vignetei pe termen scurt – cumpărate în special de şoferii nerezidenţi – va fi redus în mod substanţial în raport cu rata anuală, în timp ce reducerea fiscală aplicată vehiculului va recompensa cele mai curate vehicule”, a afirmat Violeta Bulc.

În acest moment, pentru tranzitarea autostrăzilor germane nu se achită nicio taxă.

 

Adaugati comentariu