Flota viitorului poate avea motoare electrice wireless în roți

Una dintre limitările tehnologiei de propulsie electrică este autonomia scăzută a bateriei. Dar dacă, în loc să dezvoltăm noi baterii mai puternice, le-am elimina complet?Nikola One

Ideea a fost discutată la în această săptămână, la Montreal, cu ocazia Simpozionului Vehiculelor Electrice. Însă cum poți elimina sursa de energie a motorului electric, păstrându-l totuși funcțional? Simplu, înlocuind-o cu una care nu se află în vehicul.
Trebuie, totuși, îndeplinite anumite condiții. Prima – sursa de curent să se afle integrată în șosea. Astfel, autonomia ar deveni, practic, infinită! Apoi, ea să fie transmisă vehiculului fără utilizarea cablurilor, ci prin intermediul câmpului magnetic. În final, motoarele electrice trebuie să se afle în roți, pentru a minimiza distanța până la sol.

Energia electrică poate fi actualmente transmisă prin aer la o distanță de 20 cm, cu o eficiență de 95%. Mercedes va utiliza sistemul începând cu anul viitor, pentru a încărca fără cablu bateriile lui S 500 e, folosind un curent de 3,6 kW, la o eficiență de 90%. Iar unii dintre noi îl folosesc acasă pentru a-si încărca bateriile telefoanelor.

În clipul de mai jos, sunt punctate toate avantajele tehnologiei – mai ales acela de a deplasa cu peste 70 km/h un vehicul de mici dimensiuni. Însă există un mare dezavantaj, la care pare că nimeni nu se gândește: care sunt efectele pe care un câmp magnetic puternic, la care am fi expuși zilnic, le are asupra sănătății?

Sursa: AutoBlog

 

Adaugati comentariu