Advertisement
polițe RCA
Home Administrare flote Asigurări FGA: Mai sunt valabile aproximativ 2 milioane polițe RCA emise de Euroins

FGA: Mai sunt valabile aproximativ 2 milioane polițe RCA emise de Euroins

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat că a luat act de hotărârea instanței, de deschidere a procedurii de faliment pentru societatea Euroins, dar precizează că decizia Tribunalului București nu este definitivă. Totodată, Fondul menționează că mai sunt valabile aproximativ 2 milioane polițe RCA emise de asigurător.

Potrivit FGA, deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare, cât și cu privire la desfășurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraților.

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlinește la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunța polițele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul societății Euroins, începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună – anexa 7.

În cazul contractelor de asigurari din clasa XV – Asigurări de garanții, termenul de încetare de drept a polițelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societății Euroins, se împlinește la data de 7 noiembrie 2023.

La data de 17 martie 2023, data ridicării licenței de funcționare a asigurătorului, la societatea Euroins erau valabile aproximativ 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care 2,76 milioane polițe RCA.

La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane de polițe RCA.

Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai societății Euroins. Au fost înregistrare 53.976 de cereri, dintre care 35.610 cereri plată a daunelor – Anexa 10 și 18.366 de cereri de plată pentru restituirea primelor – Anexa 9.

FGA precizează că Hotărârea Tribunalului București din data de 9 iunie 2023 nu modifică activitatea de primire și procesare a cererilor de plată (Anexele 9/10).

”Recomandăm potențialilor creditori de asigurări ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA. să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro. Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015”, a transmis FGA.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 11,7% în primele 4 luni

CNAIR primește 3 mil. lei prin PNRR pentru montarea de surse luminoase în 40 de ”puncte negre”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...