cota unică
Home Administrare flote Fiscalitate Extinderea facilităţii profitului reinvestit la mijloace de transport noi

Extinderea facilităţii profitului reinvestit la mijloace de transport noi

Liberalii au depus, în procedură parlamentară, un pachet de legi care vizează domeniul fiscal, între care un proiect de lege privind extinderea facilităţii profitului reinvestit la mijloace de transport noi.

PNL propune ca actuala reglementare privitoare la scutirea impozitării profitului reinvestit să fie aplicată şi în cazul mijloacelor noi de transport.

Sectoarele care vor beneficia de această măsură şi care vor contribui la veniturile suplimentare la bugetul de stat sunt:

  • Agricultura – necesitatea mecanizării lucrărilor agricole;
  • Transportul de marfă naţional şi internaţional, ale cărui tendinţe sunt tot mai puternice de relocare;
  • Transportul public de călători, fie realizat de municipalităţi, fie concesionat către operatori privaţi;
  • Creşterea capacităţilor de transport fluvial şi naval, în contextul în care România reprezintă poarta răsăriteană a transportului pe apă;
  • Creşterea capacităţii de transport aerian.

Potrivit liberalilor, măsura încurajează inclusiv înnoirea parcurilor auto şi reducerea gradului de poluare.

Totodată, PNL propune şi abrogarea TVA Split, arătând că această măsură birocratică este lipsită de eficienţă în raport cu scopul declarat al Guvernului, dar şi o frână inutilă pusă mediului de afaceri care îşi desfăşoară activitatea în mod onest.

„Plata defalcată a TVA a crescut costurile birocratice ale agenţilor economici de bună-credinţă, în condiţiile în care majoritatea covârşitoare a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se conformează la plată (82,35%). După implementarea obligatorie a acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA situaţia nu s-a modificat semnificativ: persoanele impozabile înrolate automat în sistem sunt la fel de puţine – circa. 18.000, din care 12.000 (adică 66%) sunt agenţi economici aflaţi în insolvenţă„, arată reprezentanţii PNL.

De asemenea, liberalii propun o lege anti-discriminare în finanţarea ONG-urilor, arătând că acest proiect îşi propune să elimine criteriul discriminatoriu introdus prin OUG nr.25/2018.

Astfel, microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit ar putea să beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid să-l ajute. Totodată, se porpune şi majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor nonprofit, fără a genera discriminări între acestea.

PNL propune şi deducerea cheltuielilor salariale din zilele nelucrătoare care au statut de sărbători legale.

„În prezent, sectorul privat este pus în situaţia de a acoperi costurile unor decizii pe care nu le pot influenţa, respectiv instituirea de noi zile libere. Astfel, agenţii economici plătesc salariile angajaţilor pentru aceste zile libere fără ca societatea să obţină producţia aferentă unei zile lucrătoare. Numărul zilelor libere, a sărbătorilor legale, a crescut consistent în ultimii ani (11-15 zile de sărbătoare legală, în funcţie de cultul religios), astfel încât, în România, numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru. PNL propune ca valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului”, arată reprezentanţii liberalilor.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...