Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 9,2% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 9,2% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,2% în primele 7 luni, comparativ cu perioada similară din 2021, valoarea FOB a acestora fiind de 22 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat cu 14,8%, la 23,15 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 1,15 miliarde de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 17,7 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 10,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – iulie 2021.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 41,8% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele șapte luni din 2022, aproximativ 23,15 miliarde de euro, în creștere cu 14,8% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 17,7 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 13,1% comparativ cu perioada ianurie – iulie 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 32,4% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 1,15 miliarde de euro.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele şapte luni ale acestui an a crescut cu aproape 5,9 miliarde euro, la 18,77 miliarde euro, în condiţiile în care exporturile au urcat cu 23,9%, la 52,67 miliarde euro, iar importurile s-au majorat cu 29%, la 71,4 miliarde de lei.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Radu Puiu, XTB România: Criza energetică din Europa se adâncește. Scenarii posibile

Transelectrica își reînnoiește flota cu 41 de vehicule prin Rabla Clasic

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 6,5% în primele 2 lunidin 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 6,5% în primele 2...

RCA
Financiar

Topul constructorilor auto în funcție de marjele operaționale: Porsche a devansat Stellantis și Mercedes-Benz

Așteptată de toți analiștii, publicarea rezultatelor financiare ale producătorilor de automobile relevă...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut, în 2023, cu...

emiterea rovinietelor
Financiar

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin serviciul SMS al RCS & RDS se suspendă din 5 februarie

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al...