Camera Deputaţilor a votat în unanimitate adoptarea proiectul de lege privind separarea examenului auto teoretic de cel practic şi oferirea posibilităţii candidaţilor la obţinerea permisului de conducere de a participa la examenul teoretic oriunde în ţară, a anunțat inițiatorul proiectului, deputatul Cristian – Paul Ichim.
Potrivit acestuia, măsura le va permite elevilor să înceapă pregătirea practică imediat după promovarea examenului teoretic, conform practicii din majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
”Timpii lungi de aşteptare între examenele teoretic şi practic au fost o problemă semnificativă pentru tinerii şoferi, care deseori îşi pierdeau îndemânarea de a conduce din cauza perioadelor prelungite de inactivitate. Prin eliminarea acestor bariere şi alinierea procesului de obţinere a permisului la standardele europene, ne apropiem de practicile eficiente care au dat rezultate în alte state europene. Pregătirea corespunzătoare a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere este esenţială pentru siguranţa rutieră. Astfel, investiţia în creşterea nivelului de pregătire al examinatorilor şi asigurarea uniformităţii acestora sunt aspecte cheie în implementarea eficientă a noilor reglementări”, a explicat Cristian – Paul Ichim.
Propunerea legislativă modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Potrivit actului normativ, persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor.
Această modificare va permite candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia să depună dosarul complet la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa.
De asemenea, proiectul mai stabileşte că „pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu”. Această modificare va permite unităţilor autorizate cu atribuţii în domeniu organizarea mai bună a activităţii de pregătire a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere.
”Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.
Examenul practic va rămâne să fie dat în condiţiile actuale, deoarece acum autorităţile competente din domeniu nu au posibilităţi tehnice să poată să fie dat oriunde în ţară, se mai menţionează în raport.
Camera Deputaţilor este for decizional. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele României.
CITEȘTE ȘI:
Stellantis va investi 103 milioane de euro în fabrica sa din Szentgotthard (Ungaria)
Cum poate deveni electrificarea flotelor o poveste de succes
Comentați?