Reducerea TVA şi eliminarea supraaccizei la carburanţi va fi amânată?

Şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, susţine că măsurile fiscale aprobate de autorităţile române sunt prociclice şi vor duce la creşterea datoriei publice, iar cele care vor intra în vigoare anul viitor ar trebui anulate sau amânate pentru a se putea face economii la buget şi a se readuce datoria publică pe un trend descendent.combustibilii

În afara reducerii TVA de la 20% la 19%, Codul Fiscal mai prevede, pentru 2017, eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe construcţiile speciale.

„În raportul experţilor noştri pe Articolul IV, care urmează să fie publicat, am explicat că măsurile fiscale aprobate anul trecut sunt prociclice, punând datoria publică pe traiectorie crescătoare. Alte reduceri de taxe sunt anunţate şi vor veni la un moment când consumul privat deja este puternic şi aceasta este definiţia esenţială a prociclicităţii. Noi am sugerat în raportul experţilor că, pentru a atinge obiectivul de a face economii la buget pentru perioade dificile, pentru a readuce datoria publică pe o traiectorie descendentă, trebuie să se renunţe la aplicarea măsurilor fiscale programate să intre în vigoare anul viitor sau să fie amânate până se pot vedea rezultatele din îmbunătăţirea administrării fiscale”, a explicat Reza Baqir, în cadrul unei dezbateri organizată de Ministerul Finanţelor Publice.

Supraaciza, de 7 eurocenţi/litru, a fost introdusă de Guvernul Ponta în aprilie 2014, urmând ca din sumele colectate să fie finanţate investiţiile în infrastructură. În plus, din fondurile astfel adunate, transportatorilor ar fi trebuit să li se returneze 4 eurocenţi/litru, conform unei scheme de ajutor de stat, valabilă între 15 aprilie 2014 – 31 martie 2019.

Reprezentanţii acestora semnalează că, anul trecut, Ministerul Finanţelor nu a reuşit să returneze companiilor de profil decât 2,5% din bugetul alocat schemei de restituire, deşi cererile acestora fuseseră aprobate de instituţia responsabilă, Autoritatea Rutieră Naţională. Practic, în perioada ianuarie – decembrie 2015, au fost date înapoi numai 15,52 milioane lei (3,43 milioane euro), sumă aferentă unui număr de 615 cereri.

Nici în 2014, situaţia nu a fost diferită. Din bugetul estimat de 40 milioane lei (8,44 milioane euro), doar în luna decembrie au fost făcute plăţi, când au fost onorate… 7 cereri de rambursare, în valoare totală de 180.844 lei (40.000 euro), adică 0,45% din total.

Această situaţie dovedeşte, în opinia transportatorilor, că facilitate este nefuncţională şi că supraacciza la combustibili ar fi trebuit eliminată începând cu 1 ianuarie 2016, aşa cum prevedea iniţial Codul Fiscal.

 

 

Adaugati comentariu