Duster II. Continuarea unui succes

Evoluţia pieţei SUV-urilor la nivel european şi global a venit într-un moment excelent pentru Duster. Modelul produs la Mioveni a prins un curent ascendent la momentul potrivit. Mulţi au ridicat din sprâncene când s-a lansat prima generaţie, dar curând mirarea unora a devenit zâmbetul larg al celor de la Renault. Duster a devenit un succes comercial de răsunet, fiind vândut în 44 de ţări sub mărcile Renault şi Dacia.
Deja-vue
Atunci când s-a lansat competiţia internă a celor de la Renault pentru realizarea noului Duster, toate centrele de design ale grupului s-au aliniat la start, fiecare designer dorindu-şi ca maşina să poarte semnătura sa. Inspiraţia cea mai bună a avut-o Emmanuel Klissarov, un bulgaro-canadian care a venit cu ideea câştigătoare. După ce a fost ales drept cel mai bun concept, s-a trecut la designul industrial al vehiculului, moment în care a intrat în scenă şi mongolul Erde Tungaa, designerul primei generaţii Duster.
Astfel a luat naştere o maşină care seamănă mult cu prima generaţie dar, de fapt, este ceva complet nou. Duster II n-a mai fost făcut cu elemente preluate de la alte modele (avea portiere de Sandero) ci este o maşină complet nouă. Montanţii faţă au fost mutaţi spre înainte cu 10 cm. Linia mediană laterală a maşinii a fost ridicată şi partea din spate a fost complet redesenată, prezentând stopuri noi şi un alt hayon. În ciuda asemănărilor, niciun element de la prima generaţie nu se potriveşte cu noua generaţie. Noua linie estetică exterioară include acum douădetalii pe aripile faţă care fac trecerea de la evazările aripilor frontale la portierele faţă. Pentru noua generaţie, Duster va avea şi două culori noi: Atacama Orange (portocaliu metalizat) şi Dune Beige (maro-deschis). Dimensiunile exterioare sunt de 4,30 m lungime şi 1,80 lăţime.
Art nouveaux
Habitaclul a beneficiat de talentul şi priceperea unei echipe conduse de Vincent Turpin, iar alegerea materialelor şi a culorilor i-a revenit româncei Cristina Sfiazof, pe care am cunoscut-o cu ocazia unui eveniment de la Paris când ne-a fost prezentat în avanpremieră noul Duster. Dacă până nu de mult, detaliile interioare nu au avut un rol prea important pe agenda Dacia, la Duster II situaţia s-a schimbat.
Chiar dacă materialele folosite nu sunt de cea mai bună calitate, reproiectarea acestuia au condus la o evoluţie clară faţă de orice model Dacia de până acum. Toate îmbinările sunt ascunse vederii astfel încât senzaţia de finisaje de top este destul de puternică.
Scaunele sunt noi, iar designul acestora ne aduce aminte de versiunile Stepway de la gamele Sandero sau Logan MCV. Acum includ standard pentru toate versiunile şi airbag-uri laterale. Analizând interiorul am descoperit că maşina este dotată şi cu airbag-uri tip cortină. Astfel, există şanse foarte mari ca noul Duster să câştige cel puţin patru stele la testele de impact EuroNCAP.
CITEŞTE ŞI: Concurenţi pentru Duster
Dotări 2018
Cu toate că Duster este încă în segmentul vehiculelor accesibile, evoluţia vânzărilor şi pretenţiile tot mai crescute ale clienţilor i-au forţat pe cei de la Renault să ofere mai multe dotări decât oricând pentru gama Dacia. Dacă sistemul MediaNav de 7” exista deja în gamă, pe lângă acesta au mai fost adăugate şi alte funcţii. Spre exemplu, clienţii vor aprecia funcţia de înclinometru ce poate fi afişată pe display, o funcţie foarte utilă atunci când se merge în teren accidentat. La prototipul văzut la Paris era montat un ecran de 8 inchi, care va fi disponibil din vara lui 2018.
O altă dotare importantă este legată de sistemul de climatizare. Chiar dacă nu avem de-a face cu un sistem dual cu reglaje separate stânga-dreapta, acesta are un sistem automat de menţinere a temperaturii ce pare preluat de la Nissan Qashqai. Cele trei butoane rotative de sub MediaNav includ şi afişajele pentru fluxul de aer, viteza ventilatorului şi, desigur, temperatura reglată. Această opţiune în mod clar nu va fi standard pe toată gama, dar va fi oferită pentru cei care vor mai mult de la Duster. Trebuie precizat că noua generaţie are o instalaţie de climatizare mai performantă, mai adaptată noilor temperaturi toride de vară când sistemul existent nu prea făcea faţă.
Postul de conducere a fost studiat şi îmbunătăţit peste tot unde s-a putut. Acum avem parte de un volan reglabil în două axe (40 mm pe înălţime şi 50 în profunzime). Pe consola centrală a apărut un spaţiu nou de stocare şi, pentru a face mai mult loc în consolă, maneta frânei de mână a fost repoziţionată. Confortul pasagerului din dreapta a fost îmbunătăţit. Scaunul acestuia este ceva mai ridicat, fapt ce a permis instalarea unui spaţiu de depozitare dedesubtul său, într-o tăviţă culisantă. Pe planşa de bord, în dreptul pasagerului, există acum instalată o policioară numai bună pentru pasagerul din dreapta să-şi pună telefonul mobil. Luând în considerare că utilizatorii de Duster folosesc mult maşinile pentru deplasări lungi, constructorul a proiectat un portbagaj de 445 de litri pentru versiunea 4×2 care se restrânge la 376 în cazul variantelor cu tracţiune integrală.
Platforma îmbunătăţită
Platforma primei generaţii Duster a fost un succes din start. Cu toate că arată, la prima vedere, cam fragilă, timpul a dovedit exact contrariul. Prin urmare, noul Duster are aceeaşi platformă ca şi prima generaţie. Este o soluţie economică ce merita păstrată. Motorizarea actuală include două motoare cu benzină, (1,6 l SCe 115 CP, 1,2 TCe 125 CP) şi două turbodiesel-uri de 1,5 litri în versiuni de 90 CP (doar pe 4×2) şi 110 CP. Acesta din urmă poate fi cuplat cu o transmisie EDC, dar numai în variante 4×2. O noutate pentru Duster este motorizarea cu GPL, disponibilă pentru SCe-ul de 115 CP. Transmisiile, ca şi până acum, vor fi manuale cu cinci sau şase trepte şi opţional EDC-ul tot de şase rapoarte. Pentu împătimiţii de off-road, Duster prezintă un scut metalic sub motor. Unghiurile de atac şi de degajare sunt de 30, respectiv 33 de grade, iar garda la sol este respectabilă: 21 cm.
Deci, avem un Duster nou, dar cu un design inspirat puternic din cel vechi, pentru că Duster a avut parte de o evoluţie constantă a vânzărilor. Iar atunci când ai parte de un model cu asemenea succes, este şi păcat să strici cursul lucrurilor şi să schimbi ceva ce merită păstrat.
(Articol publicat în revista Flote Auto, septembrie 2017)