Tarifele maximale la RCA de abia intră în dezbatere publică

În timp ce transportatorii aşteptau ieri aprobarea în Guvern a HG privind tarifele de primă maxime aplicabile asigurărilor RCA, Ministerul Finanţelor de abia astăzi a pus în dezbatere publică proiectul.
flota-comerciala

Potrivit documentului, valoarea tarifelor rămâne cea stabilită în urma consultărilor dintre transportatori, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi asigurători, proiectul fiind avizat de Consiliul Concurenţei.

Citeşte şi: Transportatorii solicită Guvernului să adopte astăzi tarifele RCA

Astfel, transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei.

În acelaşi timp, persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 31-40 de ani, tariful maxim RCA pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1201-1400 cmc este de 610 lei.

Tarife de primă maxime au fost stabilite pentru următoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maxim nouă locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
  • motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de mărfuri;
  • remorci şi semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Potrivit proiectului, tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.

Valoarea acestora poate fi consultată aici:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/anexaproiectHGplafonare_25102016.pdf

Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.

Potrivit MF, actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă.

Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF.

 

 

 

Adaugati comentariu