Cedarea unui rezervor de motorină al unei uzine de la Cercul Arctic a avut repercusiuni mult mai grave decât ar fi trebuit. Conducerea uzinei a ținut secretă deversarea timp de două zile, provocând un adevărat dezastru ecologic!
Totul a început de la fisurarea unuia dintre rezervoarele de combustibi, pe 29 mai, aflat într-o uzină siberiană ce aparține gigantului Norilsk Nickel (lider mondial în producerea de nichel și paladiu). Nu mai puțin de 20 de mii de tone s-au revărsat atunci într-un râu din apropiere. Din primele informații, accidentul a fost cauzat de temperaturile neobișnuit de ridicate, care au înmuiat permafrostul (solul permanent înghețat din zona arctică) aflat sub rezervorul de combustibil. Acesta și-a pierdut stabilitatea, iar tensiunile au produs fisurarea sa.
Totuși, din motive oficial necunoscute, conducerea uzinei a evitat să anunțe Departamentul de Urgențe al statului, încercând să ”repare” problema cu forțe proprii. Între timp, pata de motorină s-a întins pe distanța de 12 km contaminând 350 km pătrați, fapt care a alertat canalele de social media. Așa au aflat și autoritățile, conform declarației guvernatorului regiunii, Alexander Uss.
Președintele Putin și-a arătat public furia după ce a aflat că au trecut două zile între accident și alertarea oficialităților: ”De ce au aflat abia după două zile agențiile guvernamentale despre scurgerea asta? O să aflăm de-acum despre situațiile de urgență din canalele de social media?”
Comitetul de Investigații din Rusia a lansat o cercetare legată de scurgerea de motorină. Directorul general al uzinei, Vyacheslav Starostin, a fost reținut. Totuși, într-o declarație oficială, compania Norilsk Nickel a scris că incidentul a fost raportat ”corect și la timp”. Este a doua deversare, ca amploare, care a afectat Rusia în istoria modernă.
Măsurile luate împotriva acestui dezastru ecologic
Se pare că eliminarea în întregime a poluării din apele afectate ar dura între 5 și 10 ani, iar costurile s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari americani, din cauza întârzierii intervenției și a volumului de combustibil. Arderea combustibilului ar produce un nivel ridicat de poluare atmosferică, de aceea o soluție viabilă ar putea fi descompunerea folosind agenți chimici. De asemenea, se studiază pozibilitatea pompării substanței în solul tundrei din apropiere, deși solul ar putea fi deja saturat, fapt care nu ar permite infiltrarea.
sursa: BBC
Comentați?