Deputaţii dezbat simplificarea obţinerii unui duplicat pentru cartea maşinii

Proiectul legislativ iniţiat de Guvern, prin care se simplifică procedurile de obţinere a duplicatului cărţii de identitate a vehiculului de la RAR a ajuns pe masa deputaţilor, după ce iniţiativa a fost adoptată de Senat.
RAR

Proiectul de lege este destinat modificării Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Astfel, pentru obţinerea duplicatului pentru cartea maşinii nu va mai fi necesară obţinerea avizului de la autoritatea care a dispus înmatricularea sau înregistrarea, după caz. Cazurile în care acest duplicat va fi eliberat vor rămâne aceleaşi, respectiv pierderea, furtul sau distrugerea cărţii de identitate ori situaţia în care fostul proprietar refuză să i-o predea noului deţinător. Cererea pentru emiterea duplicatului va fi transmisă Registrului Auto Român (RAR).

O altă modificare referitoare la cartea maşinii presupune eliminarea constatării făcute de executorul judecătoresc în cazul în care fostul proprietar al maşinii, aflat în executare silită, refuză transmiterea acesteiai. Astfel, R.A.R. poate emite un duplicat al cărţii de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului.

Totodată, proprietarul unui vehicul va fi scutit şi de publicarea în Monitorul Oficial al anunţului privind pierderea, furtul sau distrugerea cărţii de identitate, în condiţiile în care prevederea actuală din OG 78/2000 nu se mai regăseşte în proiectul aprobat de senatori.

Proiectul de lege va intra în vigoare după adoptarea sa în Camera Deputaţilor, forul decizional, promulgare şi publicare în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, pentru simplificarea finală a obţinerii duplicatului cărţii de indentitate a maşinii, Miisterul Transporturilor va trebui să modifice şi Ordinul nr. 2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere – RNTR 7.

 

 

Adaugati comentariu