În primele zece luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 6,6 miliarde lei, reprezentând 0,79% din PIB, în creştere cu 408% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Comparativ, în perioada similară a anului trecut, bugetul general consolidat al statului se încheia cu un deficit de 0,17% din PIB, adică 1,3 miliarde lei.
Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din acest an a fost creşterea mai rapidă a cheltuielilor bugetare faţă de cea a veniturilor.
„Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 24,7% din PIB, au fost cu 10,8% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (…) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 214,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 13,6% faţă de primele zece luni ale anului trecut”, arată Ministerul Finanţelor.
Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele zece luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii şi venit (+9,1%) şi din veniturile nefiscale (+17,3%).
„Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 11,7% faţă de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale. Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 60,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.
Încasările din TVA au crescut în primele zece luni cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce, în primele nouă luni, scăderea a fost de 0,3%.
Încasările din accize au fost cu 3% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.
Totodată, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 12,3 miliarde lei.
Comentați?