Advertisement

Home Infrastructură Siguranţă rutieră DECALOGUL de iarnă al şoferilor

DECALOGUL de iarnă al şoferilor

Având în vedere intrarea în sezonul rece si atenţionările meteo de vreme rea prognozate de meteorologi, poliţiştii sfătuiesc participanţii la trafic să-şi ia măsurile de circulaţie în siguranţă pe drumuri acoperite de ploaie, polei sau zăpadă.

Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, iar în situaţia în care zonă în care se deplasează este una cu condiţii de zăpadă sau polei trebuie să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/ axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

10 recomandări pentru conducătorii auto:

1. Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje, să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

2. Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheată, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

3. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna bună desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la depăşirea autovehiculelor cu gabarit mare.

4. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

5. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic şi greutatea poleiului îi poate rupe.

6. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

7. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ lapoviţei/ ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în conditii de vreme nefavorabilă.

8. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie — climatizare!

9. Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi !

10. Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

accidentate
Siguranţă rutieră

INS: Scădere uşoară a numărului de persoane accidentate mortal în incidente de circulaţie

În cursul anului 2023 s-au înregistrat 28.962 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare...

mașinile electrice
Siguranţă rutieră

Riscul ca mașinile electrice să accidenteze pietonii este de 2 ori mai mare decât în cazul mașinilor termice. Studiu

Mașinile electrice cu baterie (BEV) și hibridele plug-in (PHEV) în modul electric...

traficul rutier
Siguranţă rutieră

Topul orașelor din România în funcție de traficul rutier. Analiză Storia

Reșița, Oradea, Brașov, Botoșani și Deva sunt orașele din România cu traficul...

siguranţa rutieră a copiilor
Siguranţă rutieră

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de MAI și Ministerul Educației

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei...