Certificatul digital UE pentru COVID va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe o platformă operaționalizată de STS, disponibilă la adresa certificat-covid.gov.ro, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Există trei versiuni ale Certificatul digital UE pentru COVID;
– Certificat de vaccinare
– Certificat de testare: acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
– Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT
„Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru Covid-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură. Existența acestui certficat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european”, a precizat Andrei Baciu, la Digi24.
Acesta a adăugat că guvernul pregătește legislația aferentă și că vor exista și alte modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului – va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie. Se va organiza, totodată, un call center, dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.
”Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul verde COVID care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a explicat oficialul din Ministerul Sănătății.
El a dat asigurări că platforma STS este în așa fel concepută, încât garantează că datele personale rămân în țară și nu sunt stocate nici măcar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifică datele, ci autenticitatea lor, și nu se rețin date, a punctat secretarul de stat.
Andrei Baciu a precizat că la nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european.
Comentați?