daunele materiale
Home Administrare flote Asigurări Daunele materiale pe RCA sunt plătite, în medie, în 17 zile

Daunele materiale pe RCA sunt plătite, în medie, în 17 zile

Durata medie de plată pentru daunele materiale aferente poliţelor auto obligatorii (RCA), avizate de asigurători, a fost de 17,13 zile/dosar în trimestrul II, se arată într-o analiză realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit documentului, societăţile de asigurare au avizat un număr de 88.174 de dosare de daună în baza poliţelor RCA, cu 6,15% mai puţine faţă de primul trimestru din 2019.

Analiza duratei medii de plată a daunelor materiale pe RCA în trimestrul II din 2019, luând ca referinţă data plăţii raportat la data cererii de despăgubire (zile/dosar)

daune materiale

Sursa: ASF

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul II al anului 2019, la societatea Euroins – 30.472 dosare şi la societatea City Insurance – 28.013 dosare.

Situaţia comparativă a numărului dosarelor de daună RCA avizate la societăţile de asigurare în trimestrul II al anului 2019 faţă de trimestrul I al anului 2019

daunele materiale

Sursa: ASF

Trei societăţi de asigurare au cumulat aproape 75% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al doilea din 2019: Euroins (34,56% din total piaţă), City Insurance (31,77%) şi Omniasig VIG (8,39%). Celelalte societăţi de asigurare au procente sub 6%, fiecare, din numărul total al dosarelor RCA avizate în această perioadă.

Şase societăţi de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul II al anului 2019, faţă de trimestrul I al aceluiaşi an: Asirom VIG (-34,56%), Allianz-Țiriac (-7,45%), Omniasig VIG (-6,34%), Euroins (-4,83%), City Insurance (-4,57%) şi Uniqa Asigurări (-0,81%).

Trei societăţi de asigurare au înregistrat o creştere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul aprilie-iunie 2019, în comparaţie cu trimestrul I al anului 2019. Cea mai mare creştere procentuală a fost înregistrată de Grawe România (+30,48%), urmată de Generali România (+3,61%) şi de Groupama (+0,40%).

Din punct de vedere al obiectului pretenţiilor de despăgubire formulate în cele 88.174 dosare de daună, un număr de 76.831 dosare (87,14%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.225 dosare (3,66%) pentru vătămări corporale/decese, iar 8.118 dosare (9,20%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluţionare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către ASF, rezultă că:

  • 51,75% din total piaţă RCA (45.632 dosare) sunt dosare plătite de către asigurători până la dataraportărilor;
  • 47,41% din total piaţă RCA (41.807 dosare) sunt dosare nefinalizate la data raportărilor;
  • 0,84% din total piaţă RCA (735 dosare) sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

Modalitatea de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate la societăţile de asigurare autorizate pentru RCA în trimestrul II al anului 2019

daunele materiale

Sursa: ASF

În trimestrul al doilea al anului 2019, au fost achitate valori de despăgubire în sumă totală de 228.662.139 lei, din care 190.152.075 lei (83,16% din total) pentru pagube materiale, 10.940.025 lei (4,78% din total) pentru vătămări
corporale şi deces şi 27.570.039 (12,06% din total) pentru dosare de regres.

Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru:

  • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
  • pagube materiale;
  • pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

La realizarea acestei analize s-a ţinut cont de modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv de termenele impuse de actele normative aplicabile contractelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.

 

CITEŞTE ŞI:

Creștere cu 58% a înmatriculărilor de automobile în luna octombrie

BMW Seria 8 Gran Coupe în haine de gală

CNAIR montează atenuatori de impact pe două autostrăzi

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...