Cum vor fi rezolvate despăgubirile în caz de daună totală în Programul ”Prima Mașină”

Ministerul Finanțelor a elaborat un Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, prin care stabilește modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul producerii daunei totale și de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat.
Asiguratul cu risc ridicat

Măsura clarifică atât cazurile în care Ministerul Finanțelor Publice a plătit finanțatorului suma rezultată din executarea garanției, precum și pe cele în care valoarea despăgubirilor, înainte de depunerea de finanțator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral sau doar parțial soldul finanțării garantate restante.

Conform proiectului, în cazul în care despagubirea acoperă integral soldul creditului, iar banca nu depune cerere de executare a garanției statului, Ministerul își va da acordul ca toată suma aferentă despăgubirii să fie încasată de bancă, în vederea stingerii creditului. Dacă cererea de executare a fost deja depusă, aceasta trebuie retrasă pentru ca banca să poată încasa toată suma.

Ministerul Finanțelor arată că, în primul trimestru din 2016, a fost înregistrat primul caz de daună totală a unui autoturism
achiziționat prin Programul ”Prima mașină”, pentru care nu a fost cerută executarea garanției de stat.

Atât instituția de credit, cât și beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finanțelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despăgubire pentru daună totală, în vederea stingerii creanței datorate de beneficiar. Ministerul Finanțelor Publice nu și-a putut da acordul, pentru că nu exista această posibilitate în Normele de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2014.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.

 

 

Adaugati comentariu