Cum pot fi anulate sancţiunile pentru lipsa rovinietei

Amenda aplicată pentru lipsa rovinietei variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul autovehiculului şi gravitatea infracţiunii. Dacă aceasta a fost primită ca urmare a unei erori a CNAIR, anularea sa nu se poate face decât în instanţă.
lipsa roviniete

Constatarea contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile se realizează prin intermediul camerele video instalate pe reţeaua de drumuri naţionale. Acestea înregistrează numărul de înmatriculare la fiecare trecere, care este verificat automat, de către sistemul informatic, în baza de date cu roviniete valabile. Dacă unui vehicul nu i se poate asocia o rovinietă valabilă, incidentul este propus, tot automat, de către sistemul informatic, spre procesare agenţilor constatatori.

Aceştia verifică dacă numărul de înmatriculare din imaginite capturate în cadrul incidentului analizat corespunde cu cel care a fost interogat în baza de date cu roviniete valabile şi dacă informaţiile furnizate de RAR (masa totată maxim autorizată, numărul de locuri, numărul de axe, marca şi culoarea) sunt complete şi corespund cu cele ale autovehiculului din cadrul incidentului analizat. Concret, agentul verifică imaginea şi datele interogării şi, înainte de a constata fapta contravenţională de a circula fără rovinietă valabilă, trebuie să se asigure că nu există neconcordanţe legate de numărul de înmatriculare şi că există o încadrare corectă în tipul de rovinietă necesară.

În situaţia în care se constată că procesul verbal de constatare a contravenţiei a fost întocmit dintr-o eroare umană, CNAIR, prin intermediul Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN), nu are posibilitatea legată de a anula, pe cale administrativă, acest document. Ca atare, îndrumă conducătorii auto să solicite în instanţă anularea procesului verbal, iar CNAIR procedează în consecinţă, neatacând pretenţiile ridicate în faţa judecătorului de către petent.

Deasemenea, prejudiciul adus conducătorului auto poate fi acoperit în cadrul unui litigiu în situaţia în care acesta formulează cereri în această privinţă şi le probează în mod corespunzător.

„Scopul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu este de a sancţiona contravenţional utilizatorii drumurilor naţionale, ci de a-i încuraja să achiziţioneze rovinietă sau peaj valabil. CNAIR face constant eforturi pentru îmbunătăţirea sistemului de aplicare a sancţiunilor contravenţionale. Astfel, în noiembrie 2015 a fost constituit Biroul Monitorizare Activitate Constatare Contravenţii, care are ca scop supervizarea şi verificarea sancţiunilor aplicate de către agenţii constatatori şi diminuarea erorilor la intocmirea proceselor verbale”, spun reprezentanţii CNAIR.

Nivelul amenzilor

Potrivit OG 15/2002, cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei se calculează în funcţie de tipul vehiculului, în următoarele limite:

  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,01, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 3.000 lei la 4.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,01, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 2.750 lei la 3.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA mai mic decât 12,0 t şi
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.750 lei la 2.250 lei
  • Vehicule de transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t /
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusive conducătorul auto): de la 1.250 lei la 1.750 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t: de la 750 lei la 1.250 lei
  • Autoturisme: de la 250 lei la 500 lei.

Ultimele modificări legislative

Amenda pentru circularea fără rovinietă trebuie să ajungă la șoferi în maximum două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenție, nu de la data la care este săvârșită fapta, potrivit Deciziei nr. 43/2016 a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.

Pe de altă parte, potrivit Legii nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea art. 9 din OG nr. 15/2002, începând din luna septembrie 2018, dacă procesul-verbal nu este încheiat în maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu mai poate fi aplicată. Până atunci, prescrierea faptei intervenea în șase luni de la săvârșirea acesteia.

Totodată, în intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.

 

 

 

Adaugati comentariu