Cu 92 decese/1 milion locuitori, România menține cea mai ridicată rată a mortalităţii în accidente rutiere

Se estimează că 19.900 de persoane și-au pierdut viața anul trecut pe șoselele din UE, cu 6% mai mult comparativ cu 2020, conform cifrelor finale privind decesele cauzate de accidente rutiere publicate de Comisia Europeană.accidente rutiere

Potrivit executivului comunitar, creșterea a urmat unei scăderi anuale fără precedent, de 17 % între 2019 și 2020, puternic influențată de scăderea nivelurilor de trafic din cauza restricțiilor de deplasare impuse în pandemie.

La nivelul UE, în 2021 s-au înregistrat, în medie, 45 de decese în accidente rutiere la 1 milion de locuitori, cele mai puține în Suedia – 20 decese/1 milion locuitori și Danemarca – 22 decese/1 milion locuitori, și cele mai multe în România – 92 decese/1 milion locuitori și Bulgaria – 81 decese/1 milion locuitori.

Pentru primele șapte luni ale anului 2022, cifrele preliminare indică o creștere medie cu peste 10% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în comparație cu aceeași perioadă a lui 2021.

”Cu toate acestea, tendința actuală este încă sub nivelurile anterioare pandemiei. În cadrul a strategiei sale „Viziunea zero”, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în sensul unei abordări holistice a unui sistem sigur, care să includă vehicule sigure, infrastructură sigură, utilizarea în condiții de siguranță a drumurilor și o mai bună îngrijire post-coliziune. Se acceptă pe scară largă că această abordare modernă este ce mai bună metodă de abordare a siguranței rutiere”, precizează Comisia Europeană.

De asemenea, în Observatorul european pentru siguranță rutieră, Comisia a publicat o serie de rapoarte care oferă date și analize detaliate cu privire la diverse subiecte legate de siguranța rutieră, precum importanța purtării centurii de siguranță, vulnerabilitatea copiilor, a bicicliștilor și a persoanelor în vârstă ca participanți la trafic sau distragerea atenției conducătorilor auto.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Portal neautorizat pentru achiziția rovinietei. Avertisment CNAIR

BAAR lansează aplicația digitală „Amiabila”, o alternativă la formularul de constatare amiabilă tipărit

 

 

 

Adaugati comentariu