Corina Creţu: În transporturi, „România are nevoie ca de aer de investiţii”

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat că România are nevoie "ca de aer" de investiţii în domeniul transporturilor şi că situaţia din acest domeniu este una îngrijorătoare.corina-cretu-floteauto

„Situaţia pe transport este îngrijorătoare pentru noi. Din păcate, doar 300 de kilometri în ultimii 10 ani s-au făcut prin reţeaua de transport european TEN-T. S-au reabilitat peste 900 de drumuri naţionale şi aici se vede diferenţa dintre capacitatea administrativă locală – unde se implică primăriile – dar şi faptul că s-au schimbat foarte mulţi miniştri ai Transporturilor, lucru care de asemenea a afectat această implementare în ceea ce priveşte autostrăzile. Noi avem această condiţionalitate ex-ante legată de transporturi care nu este încă îndeplinită. Primul pas a fost făcut, acela al adoptării masterplanului de transport, dar a doua condiţionalitate este legată de indicatorii de performanţă ai CNAIR, privind compania rutieră, şi voi discuta acest lucru cu domnul ministru Cuc”, a precizat Corina Creţu.

Aceasta a subliniat că transporturile sunt un domeniu în care „România are nevoie ca de aer de investiţii”, atât naţionale, dar mai ales europene. Corina Creţu a menţionat că unul dintre subiectele pe care doreşte să le abordeze în cadrul întrevederii cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este cel referitor la magistrala 6, linia de metrou Bucureşti – Otopeni, „foarte importantă, mai ales din perspectiva Campionatului de fotbal din anul 2020”.

„În legătură cu decizia prim-ministrului de a oferi doar Băncii Mondiale sau altor instituţii (construcţia unei autostrăzi Comarnic – Braşov – n.r.), noi nu avem condiţionalităţi din acest punct de vedere. Ceea ce ne interesează este ca autorităţile române să găsească căile cele mai facile pentru implementarea acestor proiecte. În anul 2016, am aprobat 76 de fazări de proiecte. Am primit de la autorităţile române această solicitare pentru că nu s-a reuşit realizarea tuturor acestor proiecte la termenul fixat. Şi mai sunt 21 de proiecte, în curs de a accepta faza a doua, pe care noi le analizăm la Comisia Europeană. În urma deciziei de a accepta fazarea acestor proiecte s-au redus pierderile cu aproape trei miliarde de euro şi s-a ridicat, astfel, rata de absorbţie pentru perioada 2007 – 2013 la 90%”, a explicat comisarul european, Corina Creţu.

 

 

Adaugati comentariu