Controalele la graniţele dintre Serbia, Macedonia de Nord şi Albania vor fi eliminate din 2023

Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns la un acord ca din 2023 controalele la graniţele dintre cele trei ţări să fie complet eliminate, transmite agentia de stiri dpa.
graniţele

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a subliniat, la întâlnirea cu premierul albanez Edi Rama si cu cel nord-macedonean Zoran Zaev, că vor fi necesare reglementări administrative.

“Dacă depăşim deficienţele administrative, din 1 ianuarie 2023 între ţările noastre nu vor mai exista frontiere. Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana”, a precizat preşedinte sârb.

La rândul său, premierul albanez Edi Rama a afirmat că acordul va ajuta cele trei state să-şi realizeze obiectivul de aderare la Uniunea Europeană.

“Nu avem niciun motiv să ne întoarcem spatele în interiorul propriilor noastre graniţe. Astăzi, începem să facem în regiunea noastră ceea ce vom face mâine în UE”, a declarat Edi Rama.

Cei trei lideri sperau ca acordul privind graniţele să fie semnat şi de Kosovo şi Bosnia-Herţegovina, dar acestea au refuzat să participe. Premierul kosovar Albin Kurti, care anul trecut şi-a exprimat preocuparea că Belgradul intenţionează crearea unei “a patra Iugoslavii”, a reiterat că ţara sa nu doreşte să ia parte la acord.

Reuniunea de la Skopje a reprezentat pasul următor al aşa-zisei iniţiative “Mini-Schengen”, lansată în octombrie 2019 la Novi Sad. Iniţiativa a fost redenumită “Balcanii deschişi”.

La reuniune au luat parte şi sute de antreprenori, evenimentul fiind organizat în comun de camerele de comerţ ale celor trei ţări.

Politicienii şi-au semnalat de asemenea intenţia de a-şi deschide reciproc pieţele muncii, de a facilita comerţul trilateral şi de a coopera în ce priveşte managementul dezastrelor.

 

CITEȘTE ȘI:

Creșterea vânzărilor de mașini electrice va majora prețurile metalelor, precum litiu, cobalt și cupru

Circulație deschisă pe bretelele 3 și 4 ale Nodului Rutier Sebeș

 

Adaugati comentariu