Advertisement

Mastercard
Home Administrare flote Asigurări Concurenţa a activat o clauză specială pentru „îngheţarea” tarifelor RCA

Concurenţa a activat o clauză specială pentru „îngheţarea” tarifelor RCA

Situaţia pieţei RCA din România este, în linii mari, bună, pe termen scurt fiind activată o clauză prin care preţurile poliţelor pot fi îngheţate în următoarele 6 luni, dar nu trebuie să uităm că este foarte important şi ce servicii primesc victimele accidentelor, nu doar cât costă RCA, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit oficialului, Consiliul Concurenţei a activat o clauză specială prin care tarifele la RCA ar urma să fie îngheţate pe următoarele şase luni.

bogdan-chiritoiu-floteautoAm fost de acord cu activarea unei clauze prin care să se îngheţe preţurile la RCA, timp de şase luni. Pe termen mediu, însă, nu trebuie să reglementăm excesiv preţurile. Soluţia ca transportatorii şi cetăţenii români să beneficieze de preţuri RCA bune este ca piaţa să funcţioneze de la sine. Ordonanţa de Urgenţă este un prim pas înainte. Poliţele RCA cresc în România, pentru că avem multe accidente faţă de restul Europei. Trebuie să ne asigurăm să aceste reparaţii şi daune să nu coste foarte mult. Ne preocupă, în egală măsură, ca şi victimele accidentelor să beneficieze de servicii de bună calitate. Trebuie să nu ne uităm numai la cât costă RCA, ci şi la ce servicii primesc victimele accidentelor”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul audierilor din Parlament ale conducerii ASF.

Acesta consideră că proiectul de lege privind RCA, aflat în dezbaterea Senatului, este unul bun.

„Nouă ne-a luat doi ani să analizăm piaţa RCA. Am avut o listă de 8 recomandări, iar în noul proiect de lege RCA au fost preluate cinci puncte. Lucrurile merg în direcţia bună. Pe de altă parte, distorsiunea din piaţă dată de ieşirea a doi actori importanţi, plus o nouă legislaţie, nu poate absorbi şocurile existente, atât de repede. Astfel, ne-am gândit la nişte măsuri temporare ce urmează să fie aplicate”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit oficialului, Consiliul Concurenţei a activat o clauză specială prin care tarifele la RCA ar urma să fie îngheţate pe următoarele şase luni.

„Am fost de acord cu activarea unei clauze prin care să se îngheţe preţurile la RCA, timp de şase luni. Pe termen mediu, însă, nu trebuie să reglementăm excesiv preţurile. Soluţia ca transportatorii şi cetăţenii români să beneficieze de preţuri RCA bune este ca piaţa să funcţioneze de la sine. Ordonanţa de Urgenţă este un prim pas înainte. Poliţele RCA cresc în România, pentru că avem multe accidente faţă de restul Europei. Trebuie să ne asigurăm să aceste reparaţii şi daune să nu coste foarte mult. Ne preocupă, în egală măsură, ca şi victimele accidentelor să beneficieze de servicii de bună calitate. Trebuie să nu ne uităm numai la cât costă RCA, ci şi la ce servicii primesc victimele accidentelor”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care se află miercuri pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referinţă pentru poliţele RCA care să fie îngheţat pe o perioadă de şase luni.

Potrivit documentului postat la sfârşitul săptămânii trecute pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor, asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

În cursul dimineţii de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanţii Guvernului şi cu cei ai Concurenţei Concurenţei pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de preţul de referinţă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunţe dacă renunţă sau nu la protestul anunţat pentru joi la nivelul întregii ţări.

Aceştia solicită, însă, demisia conducerii ASF.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat, marţi, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Preşedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaş, a declarat că nu exista până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA iar principalele modificări vizează introducerea tarifului de referinţă şi înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să asigure piaţa concurenţială. Sarcina stabilirii tarifului de referinţă pentru RCA revine ASF, iar toţi asigurătorii sunt nevoiţi să îl respecte.

Tariful de referinţă urmează să se calculeze pe baza daunei medii determinate trimestrial şi comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...