Centura Târgu Mureş va intra într-o nouă licitaţie

După trei ani de întârzieri şi o nouă expertiză tehnică din care a rezultat necesitatea unor investiţii suplimentare de 57% peste valoarea estimată iniţial, contractul pentru execuţia Variantei de Ocolire a municipiului Tg. Mureş a fost reziliat. Ministerul Transporturilor promite că un nou antreprenor va fi găsit chiar în acest an.tg mures

Şoseaua de centură a municipiului Târgu Mureş, cu o lungime de 11,64 de kilometri, va face legatura intre E 60 din comuna Corunca si DN 15 din comuna Ernei, fiind proiectată cu cinci poduri, doua pasaje si un viaduct.

Lucrările au debutat in octombrie 2014, contractul de executie, cu o valoare de 134,79 milioane lei, fara TVA, fiind acordat companiei spaniole Copisa Constructora Pirenaica. După trei ani, proiectul era realizat doar în proportie de 35%, iar la finalul lunii decembrie a fost reziliat prin acordul partilor.

În acest context, Asociatia Pro Infrastructura susţine că, desi inca din 2015 lacunele grosolane din documentatie şi atitudinea constructorului sugerau faptul ca acest contract se indreapta catre reziliere, CNAIR nu a facut nimic concret, amânând cu peste 2 ani acest moment previzibil.

„Acest acord pune punct unei alte investitii importante, CNAIR recunoscandu-si incompetenta crasa inca o data, nesolicitand niciun fel de dauna constructorului”, atrage atentia Asociatia Pro Infrastructura.

Proiect tehnic incomplet

Ministerului Trasporturilor spune, însă, că în data de 15 august 2017, societatea Copisa Constructora Pirenaica a realizat o expertiză tehnică din care au rezultat lucrări suplimentare care presupuneau revizuirea proiectutui tehnic pus la dispoziţia antreprenorului şi a tuturor ofertanţilor în cadrul licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie.

„În urma cuantificării acestor lucrări suplimentare, s-a constatat că pentru finalizarea obiectivului de investiţie, valoarea suplimentară estimată este cu aproximativ 57% peste valoarea iniţială a contractului, această suplimentare nefiind posibilă din punct de vedere legal, întrucât reprezintă o modificare substanţială în sensul prevederilor legislaţiei în materia achiziţiilor pubtice”, explică reprezentanţii Ministerului Trasporturilor.

Aceştia mai arată că ţinând cont de faptul că acest contract s-a executat în baza proiectutui tehnic pus la dispoziţie de CNAIR, iar ritmul de execuţie scăzut nu a putut fi imputat antreprenorului în totalitate, s-a agreat încetarea contractutui pe cale amiabită, această soluţie fiind în interesul ambelor părţi contractante.

„Menţionăm că au fost întâmpinate dificultăţi pentru care autorităţite locale nu au oferit sprijin în deblocarea lor, printre care enumeram: suspendarea lucrărilor pentru o perioadă de aproximativ 11 luni ca urmare a acţiunilor formulate în instanţă de către locuitori ai cartierului Orizont din Livezeni şi a refuzului unor proprietari de terenuri de a elibera amplasamentut. Se vor analiza toate cauzele care au determinat întârzierea acestui proiect, precum şi responsabilii, potrivit legii, pentru respectivele întârzieri”, promit sursele citate.

Licitaţie reluată în 2018

Autorităţile se pregătesc de organizarea unei noi proceduri de achiziţie publică pentru  finalizarea Variantei de Ocolire a municipiului Tg, Mureş.

“Precizăm că acest obiectiv va fi finanţat prin programul POIM 2014-2020 – Fondul de Coeziune. CNAIR va întreprinde toate demersurile necesare în vederea încheierii unui nou contract de execuţie a lucrărilor în decursul anului 2018”, conchid reprezentanţii MT.

 

 

 

Adaugati comentariu