Chiar dacă în unele cazuri, centura de siguranţă este considerată doar un obiect de decor al maşinii, este dovedit că acest dispozitiv vă poate salva, la un moment dat, viaţa.
De fapt, centura împreună cu tetiera şi airbagurile sunt menite ca, în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate ori a unei răsturnări, să asigure o poziţie fixă în scaune a conducătorului auto şi a ocupanţilor, astfel încât leziunile produse, în special la nivelul capului şi coloanei vertebrale, să fie evitate.
Folosirea centurii de siguranţă, în cazul unei coliziuni, creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi eficientă, trebuie utilizată corect, fără să fie răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc).
Nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (290 – 435 lei) şi 2 puncte penalizare.
Pe de altă parte, nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum şi nerespectarea condiţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 lei) şi 3 puncte penalizare.
Recomandările poliţiştilor rutieri
- Utilizarea centurii de siguranţă trebuie să se realizeze chiar şi pe distanţe scurte, în interiorul localităţilor.
- Dispozitivele de tip airbag sunt sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile sunt cuplate corect.
- Centura de siguranţă trebuie să fie reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.
- Centura de siguranţă trebuie ajustată astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin).
CITEȘTE ȘI:
Restricţii de circulaţie în Capitală, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
Exponate din piese auto refolosite. Steampunkt Art, în Parcul Drumul Taberei
Noi achiziții de autovehicule la Ministerul Apărării Naţionale
Comentați?