Carlos Ghosn a fost rearestat în Japonia

Carlos Ghosn, fostul preşedinte şi director general al Nissan, a fost arestat din nou de autorităţile japoneze sub o nouă acuzaţie, scrie The Guardian.Ghosn a fost arestat iniţial în luna noiembrie, fiind acuzat că ar fi declarat o valoare mai redusă a veniturilor sale în perioada 2011-2015. Pe 20 decembrie, o instanţă niponă a respins cererea procurorilor de prelungire a perioadei de detenţie, acesta putând fi eliberat pe cauţiune.

Pe 21 decembrie însă, o nouă acuzaţie, abuz de încredere în formă agravată, a dus la rearestarea sa. Potrivit The Guardian, există suspiciunea că în octombrie 2008 Ghosn a transferat tranzacţii personale către Nissan astfel încât a putut evita să achite pierderile de 1,85 miliarde de yeni (16,6 milioane de dolari).

Rearestarea înseamnă că va fi deţinut pentru cel puţin încă zece zile într-o închisoare din Tokyo.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Ghosn ar putea primi fie o condamnare de până la 10 ani de închisoare, fie plata unei amenzi de 10 milioane de yeni, fie chiar ambele.

O hotărâre similară a fost luată şi în cazul lui Greg Kelly, fost director de la Nissan, arestat odată cu Carlos Ghosn. Potrivit procurorilor japonezi, Carlos Ghosn şi Greg Kelly au conspirat pentru a subestima, cu aproximativ jumătate, remuneraţia de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care Ghosn a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni, precum utilizarea bunurilor companiei în interes personal.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

 

Adaugati comentariu