Când se obţine Avizul de mediu pentru autostrada Sibiu-Piteşti

Pentru autostrada Sibiu - Piteşti, ministrul Fondurilor Europene a reiterat că Avizul de mediu va fi obţinut în luna decembrie 2018.
satu mare

Valoarea eligibilă proiectului este de 2,42 miliarde de euro.

„Obiectivul asumat la nivelul Ministerului Transporturilor este transmiterea cererii către comisarul Corina Creţu în trimestru patru al anului 2019. Contractele de execuţie pentru loturile 1 şi 5 sunt în curs de evaluare, urmând a fi atribuite după finalizarea procedurii de mediu. De asemenea, după finalizarea procedurii de mediu va fi lansată şi procedura de licitaţie pentru lotul 4, urmând ca documentaţia pentru loturile 2 şi 3 să fie revizuită”, a declarat Rovana Plub, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul conferinţei la nivel înalt privind viitorul Politicii de Coeziune, unde participă şi comisarul european pentru Politică Regională.

Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat anul trecut procedurile de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 5 şi a unei părţi a sectiunii 1 (doar lotul I) din autostrada Sibiu – Piteşti. Termenele limită au fost 26 octombrie, respectiv 27 octombrie 2017.

Pentru Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa lotul I (13,7 km) au depus oferte nouă companii. Durata contractului este de 108 luni şi cuprinde 12 luni perioada de proiectare, 36 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor.

Pentru Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti (30,35 km) au depus oferte opt companii. Durata contractutui este de 120 luni şi cuprinde: 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrăritor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor

Câştigătorii ar fi trebuit anunţaţi la finalul lunii iulie 2018 , dar CNAIR a amânat momentul cu încă două luni, adică până spre sfârşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, contractele tot nu pot fi semnate imediat.

Şi asta nu numai pentru că se aşteaptă soluţionarea tuturor litigiilor (este de la sine înţeles), ci pentru că în documentaţia de atribuire există 3 condiţionalităţi care în acest moment nu sunt îndeplinite:

  • Condiţia 1: Încheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de obţinerea aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi sau fonduri europene nerambursabile.
  • Condiţia 2: Autoritatea Contractantă nu va putea atribui contractui decât în situaţia în care Hotărarea de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţie va fi actualizată.
  • Condiţia 3: Autoritatea Contractantă nu va putea atribui contractul decât după obţinerea Acordului de Mediu.

În ceea ce priveşte secţiunile 2 Boiţa-Cornetu şi 3 Cornetu-Tigveni, inclusiv lotul II de pe secţiunea 1, deşi anunţurile de intenţie privind lansarea licitaţiei pentru proiectare şi execuţie au fost publicate în SICAP, documentaţiile tehnice sunt încă incomplete. La fel se întîmplă şi în cazul secţiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeş.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a coridorului 4 Pan-European, care traversează România de la Vest la Est. Valoarea totală a investiţiei va fi de 15 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro).

 

 

Adaugati comentariu