Advertisement

Bosch
Home Piaţa auto Industrie auto Campanie de digitalizare: Bosch încheie un parteneriat cu IBM în domeniul informaticii cuantice

Campanie de digitalizare: Bosch încheie un parteneriat cu IBM în domeniul informaticii cuantice

Bosch rămâne în ofensivă în transformarea sa digitală: până în 2025, furnizorul de tehnologie și servicii va investi 10 miliarde de euro în digitalizare și conectivitate. Două treimi din această investiție va fi direcționată către dezvoltarea și extinderea noilor tehnologii promițătoare, cu accent pe sustenabilitate, mobilitate și Industrie 4.0.

„Pentru Bosch, digitalizarea prezintă oportunități majore în toate domeniile de afaceri. Pe lângă noi tehnologii promițătoare, vom investi în formarea și dezvoltarea profesională a angajaților noștri, deoarece aceștia sunt cheia tehnologiei care asigură „tehnică pentru o viață”, atât în prezent, cât și în viitor”, a declarat Dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație Bosch, la conferința de anul acesta a industriei Bosch Connected World (BCW) AIoT de la Berlin,

Pentru tehnologia viitorului mai îndepărtat, Hartung a anunțat, de asemenea, că Bosch a încheiat un parteneriat cu IBM, o companie de tehnologie cu sediul în SUA, în domeniul informaticii cuantice. Bosch intenționează să utilizeze în următorii zece ani simularea materialelor prin calcul cuantic, pentru a găsi înlocuitori pentru metalele prețioase și pământurile rare din cadrul sistemelor de propulsie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, în motorul electric și celulele de carburant.

Bosch accelerează căutarea de soluții sustenabile

Bosch aduce în această colaborare experiența sa de mulți ani în domeniul simulării materialelor care sunt deosebit de importante pentru utilizările industriale. În schimb, furnizorul de tehnologie și servicii va obține acces la flota IBM de peste douăzeci de computere cuantice avansate, disponibile prin cloud-ul IBM. Cu ajutorul generațiilor viitoare de computere cuantice, Bosch își propune să calculeze proprietățile materialelor noi în moduri care nu ar putea fi posibile pentru computerele convenționale din punct de vedere al timpului sau al complexității. Pe măsură ce se va îmbunătăți performanța computerelor cuantice în viitorul mai îndepărtat, ar putea fi posibil să se tragă concluzii cu privire la proprietățile specifice ale materialelor noi într-o fracțiune din timpul necesar computerelor convenționale. Munca privind algoritmii cuantici pentru explorarea situațiilor de interes vor implica cercetări efectuate de experții Bosch, precum și de cei din cadrul IBM.

„Împărtășim cu IBM experiența noastră în simularea materialelor pentru domenii de utilizări foarte specifice și, în schimb, obținem o perspectivă mai aprofundată asupra puterii și aplicabilității informaticii cuantice, inclusiv asupra hardware-ului. Împreună, ducem simularea cuantică la următorul nivel și câștigăm un avantaj competitiv la nivel internațional”, a spus Hartung.

Pe lângă materialele noi pentru celulele de combustibil, Bosch este interesată și de noi magneți pentru motoarele electrice, care sunt mai ușori, mai compacți, mai eficienți și mai ușor accesibili. Astfel de materiale noi promit să fie mai ecologice decât pământurile rare.

Tehnologii cuantice esențiale pentru suveranitatea tehnologică

În materie de software pentru calculatoare cuantice, știința și industria din Germania ocupă o poziție puternică în competiția globală cu SUA și China. Institutele de cercetare de piață văd un mare potențial în această tehnologie. Boston Consulting Group estimează că piața pentru informatica cuantică, inclusiv noile produse și servicii, va valora până la 850 miliarde de dolari în următorii 15-30 ani. Prognozele pentru domeniul tehnologiei senzorilor cuantici sunt, de asemenea, promițătoare: McKinsey preconizează că această piață va crește până la 7 miliarde de dolari în anii următori.

Bosch

„Tehnologia cuantică este vitală pentru suveranitatea tehnologică a Europei. Este important să nu lăsăm în seama altor regiuni să se dezvolte singure, ci să deschidem zone industriale de aplicare și să dezvoltăm fără întârziere modele de afaceri”, a adăugat Hartung.

Bosch are în prezent aproximativ 30 de experți care lucrează în domeniul tehnologiei senzorilor cuantici și al informaticii cuantice. De la începutul acestui an, un startup Bosch lucrează pentru a accelera comercializarea senzorilor cuantici. Bosch desfășoară cercetări în acest domeniu de ani de zile și joacă un rol de lider la nivel internațional. Senzorii cuantici, asemănător computerelor cuantice, au un potențial imens. Aceștia ating o precizie fără precedent în comparație cu senzorii MEMS (pe bază de sistem microelectromecanic) convenționali.

În viitorul previzibil, va fi posibilă utilizarea acestora pentru a obține o precizie de măsurare de 1.000 de ori mai mare. În medicină, de exemplu, senzorii cuantici vor putea ajuta la diagnosticarea mai precisă și mai ușoară a afecțiunilor neurologice precum Alzheimer. De asemenea, aceștia vor putea simți impulsurile nervoase și, în acest fel, vor acționa protezele medicale și vor permite controlul pur și simplu prin gândire în realitățile virtuale. „Prin activitățile noastre în domeniul senzorilor cuantici și prin parteneriatul cu IBM în efortul nostru de cercetare, creăm o tehnologie care oferă ,Tehnică pentru o viață’ în cel mai bun sens al său”, a arătat Hartung.

Sustenabilitatea este la doar un clic distanță

Parteneriatul cu IBM subliniază importanța pe care o au alianțele pentru transformarea digitală Bosch: acestea reprezintă o modalitate de a pune în comun forțele necesare pentru dezvoltarea rapidă și cu succes a zonelor promițătoare. Pentru a valorifica oportunitățile digitalizării și pentru a juca un rol activ în modelarea lumii conectate, Bosch recrutează, de asemenea, în mod sistematic angajați cu experiență aprofundată în IT și software.

În prezent, compania are aproximativ 40.000 de experți de software, care lucrează în multe domenii de importanță viitoare. Angajații noului startup Bosch Decarbonize Industries, de exemplu, dezvoltă o soluție software care ajută întreprinderile industriale să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon. Soluția va fi o platformă, dezvoltată în comun de Bosch și furnizorul de energie EWE AG, care se va baza pe datele actuale de pe piața energiei, legislație și alte surse pentru a arăta companiilor calea optimă către o sustenabilitate mai mare. Dacă sunt modificați parametri precum subvențiile guvernamentale sau prețurile la energie, măsurile propuse sunt ajustate automat. Drept urmare, o foaie de parcurs pentru un viitor mai sustenabil este la doar un clic distanță.

Discuții și sesiuni la fața locului și online

În cadrul Bosch Connected World din acest an de la Berlin, locul unde se reunesc oamenii din IoT și din alte domenii de pionierat, peste 60 de expozanți vor aborda megatendințele digitalizării, inteligenței artificiale și sustenabilității. Bosch Connected World are loc pe 9 și 10 noiembrie, sub forma unui eveniment hibrid: la fața locului, la „Station Berlin” și online. Pe lângă președintele Bosch, dr. Stefan Hartung, vor participa și Oliver Zipse (CEO BMW) și Andrew Ng (CEO Landing AI).

 

 

CITEȘTE ȘI:

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 13,7% în primele 9 luni

Trei obiective pentru creșterea siguranței rutiere în orașul Buftea vor fi finanțate prin PNRR

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ACAROM
Industrie auto

ACAROM: Producția auto din România a crescut cu 8,7% în primul semestru, la 292.378 de unități

În primele șase luni din 2024, producția de automobile în România a...

Twingo E-Tech Electric
Industrie auto

Renault va produce în Slovenia, modelul Twingo E-Tech Electric, cu un preț sub 20.000 de euro

Renault şi Guvernul sloven au încheiat un memorandum de înţelegere pentru producţia...

AutoturismeFlotă verdeIndustrie auto

Sunt SUV-urile electrice o investiție bună?

Nu mai este o noutate faptul că piața autoturismelor electrice este în...

ContiTech
Industrie auto

Continental are la Timișoara unul dintre cele mai mari laboratoare de testare ContiTech din Europa

Compania de tehnologie Continental a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație...