Asigurările se scumpesc dacă despăgubirile Astra depăşesc disponibilităţile Fondului de Garantare

Contribuţia societăţilor de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate creşte până la nivelul de 10% din valoarea primelor brute subscrise, cât prevede legea, în cazul în care cuantumul despăgubirilor Astra depăşeşte disponibilităţile Fondului, urmând ca în final să genereze o scumpire a tarifelor de asigurare.
amenzi-auto-floteauto

În prezent, contribuţia plătită de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor este de 1% pentru asigurări generale şi de 0,4% pentru asigurările de viaţă.

„Potrivit legii, contribuţia asigurătorilor poate fi mărită. În prezent, asigurătorii plătesc la Fondul de Garantare 1% din primele brute subscrise şi, potrivit legii, această contribuţie poate creşte până la 10%. Dacă disponibilităţile Fondului nu acoperă valoarea despăgubirilor Astra Asigurări va fi o problemă, deoarece va creşte contribuţia la Fond, iar o majorare a contribuţiei ar fi o catastrofă pentru industria de asigurări, care ar duce la scumpirea tarifelor de asigurare”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Remi Vrignaud, citat de Agerpres.

La finalul anului trecut, disponibilităţile Fondului de Garantare a Asiguraţilor se ridicau la circa 900 de milioane de lei. Până la data de 3 decembrie 2015, FGA a primit 7.500 de astfel de solicitări de despăgubire, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost înaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plată. Au fost aprobate la plată un număr de 100 de dosare, valoarea despăgubirilor fiind de aproximativ de 450.000 lei. De asemenea, FGA a primit 5200 de cereri pentru deschidere de dosare noi de daună. Până în prezent, Fondul a deschis 3.800 de dosare noi de daună.

Preşedintele UNSAR a adăugat că, în cazul unui alt faliment, există mecanismul de rezoluţie care protejează Fondul de Garantare.

„Există un mecanism astfel încât supraveghetorul pieţei poate interveni înainte de faliment şi să impună nişte măsuri, iar o companie să fie redresată mai uşor, fără a implica Fondul de Garantare”, a adăugat Remi Vrignaud.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună la data de 1 octombrie 2015.

Tribunalul Bucureşti a admis, în data de 3 decembrie 2015, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, însă decizia nu este însă una definitivă.

”Noi trebuie să aşteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi şi poate să facă plăţi. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi”, a declarat Călin Rangu, şeful Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, aceasta aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

 

 

Adaugati comentariu