ASF susţine că asigurătorii au respectat, cu unele excepţii marginale, Protocolul încheiat cu transportatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine că societăţile de asigurare autorizate să vândă poliţe RCA au respectat, cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs, plafonarea majorarilor de tarif la 50%.În opinia ASF, noile contracte de asigurare obligatorie încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015.
fiscalitate-contabilitate-floteauto

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a acuzat astăzi nerespectarea Protocolului semnat în decembrie cu ASF si companiile de asigurări care ar limita creşterea RCA la cel mult 50% faţă de iunie 2015. COTAR susţine că poliţele s-au scumpit deja peste acest nivel.

ASF a organizat astăzi o şedinţă de lucru cu reprezentanţii celor nouă societăţi de asigurare autorizate să vândă poliţe RCA având ca temă verificarea încadrării noilor tarife în plafonul de majorare de 50% convenit prin Protocolul încheiat pe 22 decembrie 2015 şi reiterarea angajamentului de continuare a demersurilor comune menite să conducă la normalizarea pieţei RCA.

Discuţiile au fost conduse de preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu, secondat de domnul Marius Vorniceanu, vicepreşedinte al ASF, şi de echipa de supraveghere a sectorului de asigurări.

Potrivit ASF, întâlnirea la care au participat societăţile: Allianz-Ţiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama şi Omniasig face parte din acţiunile ASF de monitorizare continuă a implementării Protocolului rezultat în urma discuţiilor cu asociaţiile reprezentative ale transportatorilor şi asigurătorilor.

Inventarierea poziţiilor celor nouă societăţi a relevat respectarea – cu unele excepţii marginale, pe categorii de produs – plafonării majorărilor de tarif la 50%, confirmând faptul că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015″, au arătat reprezentanţii ASF.

În acest context, ASF subliniază necesitatea diferenţierii între anumite preţuri de ofertă generate automat de sistemele societăţilor de asigurare, care pot depăşi în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, şi tarifele finale din contractele încheiate cu societăţile de transport.

Asigurătorii au reconfirmat cu ocazia întâlnirii de astăzi că nu vor depăşi limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condiţiile de preţ, după recenta eliminare din Norma RCA a plafonării reducerilor, aceştia putând oferi practic discounturi oricât de mari.

”Noi monitorizăm permanent situaţia de pe piaţa RCA şi îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-şi asigura autovehiculele la societăţi care respectă plafonul”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Cât priveşte măsurile pe termen mediu menţionate în Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF a constituit un Grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR – asociaţia profesională a asigurătorilor, precum şi a asociaţiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare şi de acţiuni cu grafice de execuţie, pentru fluidizarea cât mai grabnică şi sustenabilă a pieţei RCA.

Concluziile Grupului de lucru vor fi făcute publice „pe măsură ce lucrările vor avansa”, mai spun reprezentanţii ASF.

 

 

Adaugati comentariu