Comparaţie RCA. Primele medii şi tarifele de referinţă

În al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societăţile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinţă anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule, arată Autoritatea de Supravehghere Financiară (ASF).
plata despăgubirilor RCA

De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1.401 -1.600 cmc, deţinute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piaţă a fost de 625 lei, cu 13% mai mică faţă de prima de referinţă anterioară (716 lei), arata ASF.

Pentru aceeași categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piaţă a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referinţă anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piaţă a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decât prima de referinţă anterioară (712 lei).

Potrivit ASF, în cazul persoanelor fizice, aproximativ 54% din expunerea aferentă poliţelor subscrise în perioada 01 iulie 2017 – 30 iunie 2018 a fost inclusă în clasa Bonus 8, astfel încât la reînnoirea poliţelor asiguraţii încadraţi într-o clasă de bonus vor putea beneficia de o reducere a primelor de asigurare de până la 50%. Mai puţin de 0,01% din poliţele subscrise în această perioadă au fost incluse în clasa Malus 8.

În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa maximă autorizată mai mare sau egală de 16.000 kg – persoane juridice, ASF arată că prima medie la nivelul pieţei a fost în valoare de 6.760 lei, cu aproximativ 7% mai mică decât tariful de referinţă (7.273 lei).

Pentru comparabilitate, primele practicate de societăţi au fost convertite în prime anuale și ajustate la nivelul clasei B0.

ASF reiterează că tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă.

Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă – Ernst & Young Assurance Services SRL – în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Adaugati comentariu