ASF a publicat tarifele RCA de referinţă. Vezi care sunt valorile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat astăzi tarifele RCA de referinţă, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul. Acestea  sunt mai mici faţă de tarifele de primă maxime cu până la 17% şi vor intra în vigoare din data de 19 mai.telemuncă

Potrivit reprezentanţilor ASF, în acest fel se stabileşte un reper pentru tarifele de primă aferentepoliţelor RCA. „Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel laîndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare, cât şi de cătreasigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părţi interesate”, spunsursele citate.

Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe (perioada 2012-2016) şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31.12.2016.

Ele sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) şi de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcţie de categoria vehiculului.

Exemplu pentru persoanele fizice

Tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.

Indicatorii sunt frecventa daunelor istorice de 4,2%, dauna medie istorică de 5.474 lei, prima de risc model GLM (rezerva de daune neavizată) inclusiv încărcarea de sigurantă de 234 lei, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR) de 18,5% inflatia daunelor de 3,5% si prima de risc de referintă de 287 lei. Cheltuielile de achizitie si administrare variabile au fost stabilite la 25%, încărcarea BM (bonus-malus) de 21,3% si un profit de 3%.

Exemplu pentru maşinile de companie

Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Indicatorii luaţi în calcul sunt frecvenţa daunelor de 9,3%, dauna medie inclusiv încărcarea de siguranţă şi daune mari de 5.065 lei, IBNR de 18,5% şi inflaţie a daunelor de 3,5%. Prima de risc de referinţă este de 575 lei. Cheltuielile de achiziţie şi adminstrare variabile sunt de 25%, încărcarea BM de 16,6% şi profitul de 3%.

Exemplu pentru transportatori

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Datele statistice utilizate în calculul tarifului de primă de referinţă nu arată deviaţii semnificative în daunalitate, la nivel de piaţă, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu există premise de creştere a tarifelor pentru poliţele RCA”, a subliniat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu..

Potrivit acestuia, trebuie protejati si clientii cu risc ridicat.

„Eu cred ca ei trebuie trataţi cu acelaşi respect ca ceilalţi clienţi. Trebuie să luăm măsuri şi să îi ducem în zona clienţilor cu risc mediu şi mic. Tarifele au crescut considerabil pentru aceştia. În funcţie de cota de piaţă, se impart clienţii cu risc ridicat, prin Biroul Asigurătorilor Auto din România.. BAAR îi distribuie pe clientii cu risc ridicat la preţul de referinta plus factorul „N”, pe care urmeaza să îl calculăm. O să diferenţiem factorul „N” în functie de categoriile de clienţ”, a adăugat oficialul ASF.

Tarifele de referinta pe fiecare categorie de autovehicul si de asigurat sunt urmatoarele:

 

rca2

 

rca3

 

rca4

 

rca5

 

 

Adaugati comentariu