ASF a aprobat proiectul de modificare al Normei privind asigurările auto. Când intră în vigoare

Proiectul care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România a fost aprobat de conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.
asigurările auto

Potrivit ASF, una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Aceasta se referă la Formularul de constatare amiabilă, care va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ.

În acest context, ASF reamintește că, în 2021, a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Scopul principal al modificărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că, de fapt, principalul scop al noilor reglementări a fost abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 privind asigurările auto care nu sunt conforme cu prevederile legislației  europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

Concret, au fost eliminate obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană.

Actul normativ modifică și modul de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. ”Noua procedură este mai simplă și mai clară și vine în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului”, a explicat ASF.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 50% dintre cumpărătorii de automobile la nivel mondial caută un vehicul electric

Radu Puiu, XTB: Industria auto încă nu și-a revenit din pierderile generate de pandemie

 

 

 

Adaugati comentariu