Analiştii anticipează creşterea cererii pentru vehiculele pe benzină

Relansând dezbaterea cu privire la motoarele diesel, scandalul Volkswagen ar putea accelera tendinţa de renunţare la motorină care a început să se manifeste în Europa şi de asemenea ar putea ajuta sectorul european de rafinare prin reechilibrarea pieţei de produse petroliere din regiune.combustibilii

Analiştii sunt de părere că scandalul motoarelor diesel trucate de Volkswagen, care ar putea să se concretizeze în rechemarea în service pentru mai multe milioane de vehicule, ar putea duce la creşterea cotei de piaţă a vehiculelor pe benzină în Europa. Un astfel de avans ar stimula şi creşterea cererii pentru benzină, ceea ce ar permite pieţei de produse petroliere să revină la un anumit echilibru şi ar susţine industria europeană de rafinare aflată în criză de aproape 10 ani.

În urma unor politici fiscale diferenţiate, Europa consumă de două ori mai multă motorină decât benzină. Rafinăriile europene produc mai multă benzină decât motorină, iar acest dezechilibru structural afectează piaţa deoarece Europa trebuie să importe motorină şi are dificultăţi în găsirea de pieţe pe care să-şi vândă surplusul de benzină.

„Rafinăriile vor beneficia de această renaştere a cererii de benzină deoarece surplusul ar rămâne în Europa şi va răspunde cererii locale în loc să fie exportat, în mod tradiţional în SUA”, a explicat Alessandra Agnello, analist la Petromatrix, citat de AFP.

cresterea-cererii-pentru-vehiculele-pe-benzina-floteauto„Dacă va creşte consumul de benzină acest lucru ar fi favorabil sectorului european de rafinare care suferă de un handicap în raport cu alte regiuni ale lumii, cum este Orientul Mijlociu”, a apreciat, la rândul său, Philippe Sauquet, directorul diviziei de rafinare de la grupul petrolier francez Total.

Prinşi între noile rafinării mai performante din Orientul Mijlociu şi Asia, orientate spre producţia de motorină, şi rafinăriile americane, care profită de costurile energetice mai mici, europenii se confruntă în prezent cu o concurenţă acerbă. Faptul că rafinăriile din întreaga lume majorează producţia de motorină într-un moment în care cererea pentru acest carburant stagnează iar cea pentru benzină creşte ar putea repune sub semnul întrebării anumite investiţii.

„Acest lucru este valabil şi pentru Europa, dar într-o măsură mai mică decât pentru alte regiuni, cum este Asia, Orientul Mijlociu şi America”, a estimat Richard Mallinson, analist la Energy Aspects. Potrivit acestuia, modernizarea rafinăriilor din Europa, mai puţin sofisticate decât concurentele, ar fi un proces benefic pentru sectorul european.

Europa consumă aproximativ 80 de milioane de tone de motorină pe an, incluzând aici şi kerosenul. „Chiar dacă rafinăriile uriaşe din afara Europei sunt mult mai competitive în termeni de costuri, conservarea rafinăriilor în Europa se justifică, pentru că regiunea nu poate să depindă numai de importuri”, a explicat Philippe Sauquet.

În plus, un declin pe termen lung al cererii de motorină ar ajuta, de asemenea, Europa să fie mai puţin dependentă de importurile de motorină, în special al celor venite din ţările unde riscul geopolitic est ridicat, consideră Alessandra Agnello.

 

Adaugati comentariu