ANAF, învinsă de Mercedes-Benz Leasing

Echipa de avocaţi a Radu şi Asociaţii/EY Law a obţinut pentru Mercedes-Benz Leasing o soluţie care va schimba practica Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a reîncadra contractele de leasing ca operaţiuni de livrare de bunuri.În urma controlului fiscal derulat la Mercedes-Benz Leasing IFN SA pentru perioada 2010-2012, ANAF a reîncadrat „prestarea de servicii” efectuate în temeiul contractului de leasing într-o operaţiune de “livrare de bunuri” cu consecinţa exigibilităţii TVA de la data punerii bunurilor la dispoziţia utilizatorilor.

În opinia autorităţilor fiscale, nu a fost îndeplinită condiţia existenţei unei perioade minime de 12 luni pentru a fi în prezenţa unei operaţiuni de leasing atâta timp cât ultima plată a fost efectuată înainte de expirarea celor 12 luni.

În replică, Mercedes-Benz Leasing IFN SA a argumentat că modul de executare a prevederilor contractuale nu poate modifica perioada contractului de leasing, în condiţiile în care atât legea, cât şi acordul expres al părţilor prevedeau faptul că transferul dreptului de proprietate are loc după expirarea perioadei minime de 12 luni.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat ca fiind întemeiate argumentele invocate de Radu şi Asociaţii SPRL I EY Law şi a menţinut hotărârea anterioară a Curţii de Apel Bucureşti ca fiind temeinică şi legală.

Echipa de avocaţi direct implicată în obţinerea acestei soluţii a fost compusă din Alex Slujitoru, Senior Manager, şi Ana Mihai, avocat senior.

 

 

Adaugati comentariu