Accident cu un vehicul străin. Cum se obţin despăgubirile

Ce facem în situaţia în care, pe teritoriul României, avem accident din vina unui şofer având vehiculul înmatriculat în altă ţară? ASF are o serie de recomandări pentru soluţionarea obţinerii despăgubirilor.rca

Pentru început trebuie să completaţi cu atenţie toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident şi urmăriţi ca şi celălalt şofer să facă acest lucru, sau după caz, aşteptaţi să vină poliţia pentru întocmirea documentelelor în care să se consemneze accidentul.

În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal) să fie indicat în mod expres numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul şi culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde, dacă există şi perioada de valabilitate a acestuia, precum şi societatea de asigurare. Dacă vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorcă/semiremorcă, aveţi grijă ca în documente să fie indicate în primul rând elementele de identificare ale capului tractor şi documentul de asigurare al acestuia.

Va trebui să solicitaţi o copie a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat” sau măcar faceţi poze documentului.

Este recomandat să faceţi poze la locul accidentului atât vehiculului dumneavoastră, cât şi vehiculului „vinovat”, cu semnele de circulaţie, cu strada, intersecţia şi poziţia vehiculelor implicate în accident şi cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident cum ar fi, actele de identitate ale şoferului şi/sau vehiculului (cartea de identitate personală, paşaportul, permisul de conducere ale şoferilor, talonul – certificatele de înmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveţi în vedere ca cel puţin în una din fotografii să apară numărul de înmatricularte al vehiculului „vinovat” (în mod obligatoriu al capului tractor dacă este cazul).

Pentru soluţionarea cazului de daună de daună vă veţi adresa BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – Biroul Carte Verde) care vă va da indicaţiile necesare.

Dacă aveţi copia documentului Carte Verde a vehiculului „vinovat” puteţi verifica pe site-ul BAAR la rubrica „Identificare corespondent” dacă asigurătorul din străinătate are corespondent numit în România şi, în caz afirmativ, vă puteţi adresa pentru soluţionarea cazului de daună direct acestuia. Pentru scurtarea timpului de soluţionare, este recomandat totuşi să vă adresaţi în primul rând BAAR.

Dacă aveţi încheiată o asigurare CASCO, vă puteţi adresa direct asigurătorului dumneavoastră.

 

 

Adaugati comentariu