Oradea
Home Infrastructură A fost aprobat traseul final al Drumului Expres Arad – Oradea

A fost aprobat traseul final al Drumului Expres Arad – Oradea

Consiliul Județean Bihor a aprobat traseul Drumului Expres Arad – Oradea, acesta fiind stabilit în urma unei analize multicriteriale care a evaluat patru variante.

Conform documentației, cel mai mare punctaj a fost obținut de varianta de traseu ,,ALTERNATIVA 4” (marcată pe hartă cu ALBASTRU), după o comparație a scenariilor propuse din punct de vedere tehnic, economic, financiar, al sustenabilității și riscurilor.

Conform studiului de fezabilitate, traseul ALTERNATIVA 4 are o lungime de 120,1 kilometri cu o viteză de proiectare de 140 km/h.

În Bihor, drumul Expres Arad – Oradea începe din sud-estul localității Oradea, din drumul de legatură Centura Oradea – A3, aflat în faza de execuție, și se desfășoară spre sud, ocolind localitatea Livada de Bihor pe partea de est.

Oradea

„Pe parcursul derulării studiului de fezabilitate, am optimizat acest proiect. S-au schimbat ușor traseele în zona Municipiului Arad pentru că urmează să se facă o joncțiune cu Centura Arad în zona de nord. De asemenea, a fost o modificare la Salonta, prin aparțiția legăturii dintre Salonta și Békéscsaba pe profil de drum expres. Prin urmare, a apărut o porțiune nouă de 7 kilometri. Toate aceste modificări de trasee au acordul autorităților locale și al partenerilor noștri”, a precizat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Alte modificări de pe teritoriul județului Bihor sunt la Salonta, unde se va realiza un acces rutier sub forma unei centuri ocolitoare a municipiului, și cea de pe teritoriul municipiului Oradea, unde va fi construit cel mai important nod rutier al reședinței de județ.

„Inițial, conectarea Drumului Expres Arad – Oradea la drumul de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania se făcea printr-un sens giratoriu în spatele Gării Ioșia. Față de o singură girație prevăzută la km 3 pe drumul de legătură cu A3, avem o soluție de trafic care înseamnă bretele conectoare, pasaje supraterane sau subterane, în așa fel încât conectarea dintre cele două drumuri expres să se facă doar prin mers înainte sau bandă de viraj dreapta, iar accesarea dinspre Oradea și dinspre Sântandrei dinspre Centura Sântandrei să se facă tot cu bretele de viraj dreapta și cu pasaje, în așa fel încât să nu avem o congestie în această intersecție care va fi, începând de peste doi ani, cel mai important nod rutier al Municipiului Oradea și al județului Bihor,” a mai declarat Ilie Bolojan.

Pentru realizarea acestui drum expres, patru administraţii locale s-au asociat în noiembrie 2020 – consiliile judeţene Bihor şi Arad, respectiv primăriile municipiilor Oradea şi Arad, la iniţiativa lui Ilie Bolojan.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care este partener al proiectului, alături de cele patru autorităţi, a depus aplicaţia de finanţare din fonduri europene pentru proiectarea tehnică a viitorului drum, care va avea regim de autostradă, în valoare de 53 de milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.

Referitor la conexiunea cu căile rutiere existente, au fost considerate un număr de 12 noduri rutiere dispuse în județele Arad și Bihor. Traseul prevede, de asemenea, construirea a 75 de poduri și pasaje.

Modficările vor fi trimise spre avizare comisiilor de specialitate din cadrul CNAIR și Ministerului Transporturilor. Studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat în luna decembrie.

 

CITEȘTE ȘI:

Un pas înainte pentru lărgirea DN 1A între Centura București și Mogoșoaia

Proiectant desemnat pentru trei sectoare ale drumului de mare viteză Filiaşi – Lugoj

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Beba Veche
Infrastructură

Proiectul privind deschiderea unui punct de frontieră la Beba Veche, în consultare publică

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre...

Caransebeș - Lugoj
Infrastructură

Șapte oferte pentru proiectarea Lotului Caransebeș – Lugoj, parte din Autostrada Sudului A6

Pentru proiectarea Lotului 4 Caransebeș – Lugoj al drumului de mare viteză...

Autostrada de Centură București
Infrastructură

Luni se deschide circulaţia între DN 5 şi DN 4, parte din Autostrada de Centură București

Luni se va deschide circulaţia rutieră pe un sector din Autostrada de...

Autostrada Paşcani - Suceava
Infrastructură

Autostrada Paşcani – Suceava va costa 9 mld. lei. Care este sursa de finanțare

Guvernul a aprobat indicatorii pentru Autostrada Paşcani – Suceava, obiectiv de infrastructură...