Advertisement

flote
Home Administrare flote Șapte elemente-cheie pentru flote eficiente. Soluții pentru reducerea costurilor

Șapte elemente-cheie pentru flote eficiente. Soluții pentru reducerea costurilor

Eficiența unei flote de vehicule, similară eficienței afacerii, se concentrează pe creșterea productivității și reducerea costurilor, fiind influențată de consumul de combustibil, rutele alese sau comportamentul șoferilor la volan.

Eficiența unui parc auto este o parte integrantă a managementului flotei și, în mod ideal, obiectivul final. Cu ajutorul tehnologiei, însă, a devenit mai ușoară urmărirea timpilor de inactivitate, a traseului, întreținerii vehiculelor și a comportamentul șoferilor la volan, iar toate aceste date permit, deasemenea, adoptarea unor decizii bine informate privind dimensionarea parcului auto, dacă este necesar.

Deși gestionarea unui număr mare de vehicule sau programarea livrărilor poate fi o provocare, managerii de flote au la dispoziție mai multe modalități de a se asigura că parcul auto al companiei devine mai eficient. Indiferent dacă își reorganizează programul sau utilizează aplicații mobile, există o serie de soluții prin care operațiunile în care este implicată flota devin mai sigure, mai rapide și mai ușoare.

1. Utilizarea vehiculelor

Cea mai importantă măsură a rentabilității vehiculului este rata de utilizare a acestuia. În mod ideal, această valoare este de aproximativ 95%. Pentru a atinge acest obiectiv, întreținerea regulată este obligatorie, dar mai sunt necesare și alte măsuri proactive pentru a menține flota în stare de funcționare.

2. Gestionarea costurilor cu combustibilul

Gestionarea cantității de combustibil necesar flotei poate avea un impact pozitiv asupra bugetului. Managerii pot folosi GPS-ul care urmărește locația șoferilor pentru a se asigura că aceștia parcurg rute eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Administratorii de flote pot gestiona eficient acest consum și prin monitorizarea modului de utilizare a vehiculului de către șoferi. Aspecte precum timpul de ralanti sau viteza pot duce, în timp, la un consum mult mai mare de carburanți. Drept urmare, analiza comportamentului conducătorului auto la volan, cum ar fi accelerația, mersul în gol sau frânarea puternică, pot indica cauzele creșterii costurilor, iar instruirea în cadrul unor cursuri de condus ecologic poate rezolva cu succes această problemă.

3. Costul pe kilometru

Costul pe kilometru parcurs variază foarte mult în funcție de clasa vehiculului. Prin urmare, managerii de flotă ar trebui să își analizeze propriile date și să definească valori de referință și toleranțe pentru diferitele tipuri de vehicule. Mașinile, vehiculele comerciale ușoare sau camioanele care ies din tipare vor fi astfel identificate cu ușurință, iar administratorii de flote pot căuta apoi cauza problemelor și, implict, soluțiile pentru rezolvarea lor. De exemplu, timpii lungi de ralanti duc la costuri mai mari ale combustibilului și pun o presiune inutilă asupra mediului.

4. Siguranța șoferului

Accidentele supun siguranța șoferului unui risc uriaș și afectează negativ reputația companiei, care poate fi cel mai greu de remediat odată ce este afectată. O modalitate de a îmbunătăți siguranța șoferului este instalarea camerelor de bord, iar managerii de flote pot avea un control mai mare asupra a ceea ce se întâmplă atunci când acesta este pe drum. Camerele de bord pot ajuta, de asemenea, la creșterea vizibilității și la reducerea accidentelor. O altă modalitate de a îmbunătăți siguranța conducătorilor auto este de a oferi cursuri de conducere defensivă și de a educa șoferii cu privire la practicile de siguranță rutieră.

5. Întreținerea și reparațiile

Întreținerea de rutină, cum ar fi schimbarea uleiului, verificările frânelor și schimbarea anvelopelor, trebuie planificată în timp util. Acest lucru este nu numai necesar pentru respectarea reglementărilor, ci și crucial pentru menținerea unui nivel ridicat de siguranță. De asemenea, reduce probabilitatea unor defecțiuni bruște și reparații majore, iar flota poate fi utilizată la capacitate maximă. Datorită numărului mare de modele diferite de vehicule în flotă, nu există recomandări generale privind intervalele de întreținere. Prin urmare, managerii de flote trebuie să le stabilească individual, ținând cont de specificațiile producătorilor auto. Cu toate acestea, respectarea termenelor relevante ar trebui să fie obligatorie.

O bună gestionare a flotei se caracterizează prin faptul că aproximativ 60% din operațiunile de întreținere sunt efectuate conform unor planificări programate, cum ar fi schimbarea uleiului sau a anvelopelor. Cu toate acestea trebuie ținut cont și de evenimentele imprevizibile, cum ar accidente sau defecțiunile, care ar trebui să reprezinte, în mod ideal, doar 40% din lucrările de întreținere. Dacă acest număr de reparații neprogramate crește vertiginos, este important ca managerii de flote să înțeleagă motivele care au determinat aceste incidente și să se concentreze pe o comunicare îmbunătățită cu șoferii.

Vehiculele electrice sunt un alt subiect important pentru a determina starea flotei. În acest caz fleet managerii pot folosi sisteme telematice care evaluează sistemul electric al unui vehicul pentru a evita în mod proactiv avariile produse pe drum.

Pe de altă parte, reparațiile repetate ale aceluiași vehicul pot fi costisitoare, așa că managerii de flotă ar trebui să monitorizeze îndeaproape aceste incidente pentru a lua măsuri dacă este necesar. Ca regulă generală, mai puțin de 3% dintre reparațiile unui vehicul ar trebui repetate. Dacă această cifră este depășită semnificativ, este recomandabil ca managerii să examineze îndeaproape procesele tehnice și piesele utilizate.

O altă măsură importantă pentru performanța unei flote este timpul în care vehiculele sunt în service și, prin urmare, sunt neproductive. De regulă, 90% dintre lucrările de reparație ar trebui finalizate în 48 de ore. De aceea, specialiștii în administrarea flotelor spun că întreținerea predictivă ar putea juca un rol decisiv în viitor în prevenirea defecțiunilor vehiculelor relevante pentru operațiunile companiei.

6. Optimizarea rutelor

Optimizarea rutelor permite flotelor de livrări să urmeze eficient programul stabilit, iar respectarea orelor estimate de sosire ajută la îmbunătățirea reputației companiei. În acest caz, utilizarea tehnologiei permite actualizări în timp real și notificări transmise clienților, iar mașinilor se pot adapta rapid la tiparele de trafic și vor urma rute eficiente. De exemplu, GPS-ul sau Google Maps oferă posibilitatea managerilor să analizeze rutele de-a lungul zilei pentru a o găsi pe cea mai bună posibil pentru livrare, ajutându-i astfel să anticipeze cu precizie orele de sosire.

Pe de altă parte, un sistem bazat pe GPS este eficient și pentru localizarea vehiculelor, astfel încât managerii de flote să știe unde se află acestea în orice moment. Software-ul de urmărire poate indica, de asemenea, când un șofer intră sau iese dintr-o anumită zonă, permițând avertizarea clienților cu privire la momentul livrării.

7. Satisfacția clienților și angajaților

Verificarea regulată a satisfacției clienților poate ajuta la identificarea și rezolvarea problemelor potențiale. Desigur, satisfacția 100% a clienților este întotdeauna cea optimă. Cu toate acestea, cu o bună gestionare a flotei, cel puțin 90% dintre clienți ar trebui să fie mulțumiți de serviciul oferit. Cifre similare ar trebui atinse pentru satisfacția șoferilor și a altor angajați.

Specialiștii mai recomandă și menținerea de către fleet manageri a unei comunicări directe și deschise atât cu șoferii, cât și cu colegii din companie. Acest lucru îi ajută pe administratorii de flote să fie proactivi și să răspundă mai bine atunci când se întâmplă ceva excepțional. Când pot fi gestionate mai bine situațiile excepționale, rutina zilnică nu este afectată. De aceea este esențial ca șoferii și personalul administrativ al companiei să poată comunica într-un mod structurat, sigur și clar definit pentru a rezolva aceste „probleme” cât mai repede posibil.

În concluzie, gestionarea eficientă a flotei este esențială pentru maximizarea productivității. Prin optimizarea utilizării vehiculului, îmbunătățirea performanței șoferilor și instruirea lor continuă, integrând și tehnologia, operațiunile pot fi eficientizate și costurile reduse, iar clienților li se oferă servicii superioare.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie-august 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Importanța schimbării cauciucurilor de vară cu cele de iarnă în această toamnă

 

Plafonarea tarifelor RCA a fost prelungită până la sfârşitul anului

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista Flote Auto, septembrie 2024

A apărut numărul 103 al revistei FLOTE AUTO, septembrie 2024, cu un...

Administrare flote

Siguranță și fiabilitate pe șosea, la fiecare kilometru. Descoperă discurile de frână Knorr-Bremse!

Când citești aceste rânduri, peste 50 de milioane de discuri de frâne...

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista Flote Auto, iulie – august 2024

A apărut numărul 102 al revistei FLOTE AUTO, iulie – august 2024,...