Advertisement

Cotă redusă de TVA
Home Administrare flote Fiscalitate Cotă redusă de TVA, de 5%, pentru serviciile publice de transport de persoane. Proiect

Cotă redusă de TVA, de 5%, pentru serviciile publice de transport de persoane. Proiect

Serviciile publice de transport de persoane ar putea avea o cotă redusă de TVA, de 5%, începând de la 1 ianuarie 2023, potrivit unei inițiative legislative de modificare a Codului fiscal, înregistrată pentru dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului, la articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care stabilește cota redusă de 5%, se introduce o noua literă, litera j^1), cu următorul cuprins: ”j^1) serviciile referitoare la transportul de persoane și transportul bunurilor care le însoțesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane; ”

Initițatorii, un grup de 10 deputați și senatori, consideră că măsura este necesară în contextul războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor la combustibili, în special motorină, având în vedere că această creştere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat/locale/judeţene din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi.

”Astfel, se asigură şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane. În acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de
carburant, ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor în acest sector”, mai arată inițiatorii proiectului de lege.

Potrivit acestora, propunerea este în concordanţă cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care la anexa III – Lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii cărora le pot fi aplicate cotele reduse prevăzute la articolul 98 (…) include, la punctul 5, și ”transportul de persoane şi
transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane;”.

Sursa de finanţare a acestei propuneri legislative este bugetul de stat, inițiatorii citând datele publicate de Ministerul Finanțelor, care arată că, urmare a inflaţiei, „încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 miliarde de lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 miliarde de lei în ian-apr”.

”Pentru realizarea prezentei propuneri legislative, am consultat Confederaţia Patronală Concordia, care susţine prezenta propunere legislativă, insistând ca aceasta să se aplice atât transportului feroviar, cât şi transportului rutier”, conchid parlamentarii care au realizat proiectul de lege.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Transportatorii rutieri solicită Guvernului plafonarea preţurilor la carburanţi

România susține propunerea de Regulament privind producția de semiconductori

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tva
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA

Azi, 5 septembrie 2024, companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit,...

Canada
Fiscalitate

Canada introduce taxe vamale suplimentare de 100% la importurile de mașini electrice din China

Canada a decisă să introducă taxe vamale suplimentare de 100% la importurile...

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 5,7% în primul semestru din 2024

În primele șase luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

china
Fiscalitate

Comisia Europeană a anunțat propunerile de taxe de import definitive pentru mașinile electrice produse în China

Comisia Europeană a anunțat, marți, propunerile de taxe de import definitive pentru...