Fraudarea contoarelor de kilometraj afectează anual vânzările a 600.000 de vehicule, spun reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Automobile. De altfel, infracţiunea este uşor de pus în practică, dispozitivele de resetare putând fi achiziţionate online, la un preţ de numai 150 de euro.
Potrivit Federaţiei, între 5-12% dintre autovehiculele second-hand sunt vândute cu un contor de kilometraj modificat.
Ca atare, cei care intenţionează să-şi achiziţioneze un vehicul la mâna a doua, trebuie să fie precauţi, deoarece fraudarea kilometrajelor a devenit o practică tot mai frecventă.
Potrivit cifrelor Comisiei Europene, preluate de Federaţia Internaţională de Automobile, falsificarea afectează anual vânzările unui număr de aproximativ 600.000 de maşini, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 5-9 miliarde de euro. O modalitate de a lupta împotriva acestui fenomen este crearea bazelor de date naţionale, o soluţie adoptată în Belgia din 2012.
Cu toate acestea, măsura nu împiedică frauda transfrontalieră, pentru combaterea căreia trebuie aşteptat până în 2018. Atunci intră în vigoare decizia Comisiei Europene, conform căreia, la fiecare control tehnic al autovehiculului, devine obligatorie înregistrarea kilometrajului, pentru crearea unei baze de date la nivel european.
În 2024, înmatriculările de mașini noi în Uniunea Europeană (UE) au crescut...
•Flote Auto21 ianuarie 2025Un aeroport din Europa a implementat un serviciu de transfer autonom. Denumită...
•Răzvan Codorean14 ianuarie 2025Prezentat în premieră mondială în octombrie 2024, la Salonul Auto de la...
•Răzvan Codorean9 ianuarie 2025Vânzările anuale globale ale Tesla au scăzut pentru prima dată în ultimii...
•Ada Ștefan2 ianuarie 2025
Comentați?