Advertisement

relaxare fiscală
Home Miscellanea Business 5 provocări majore pentru mediul de business din România

5 provocări majore pentru mediul de business din România

Posibila majorare a taxelor şi impozitelor, evoluţia economică mondială şi a principalelor valute, blocajul financiar şi situaţia de pe scena politică sunt principalele riscuri care pot afecta mediul de business din România anului 2015.

Potrivit unui sondaj realizat la finalul anului trecut de compania de consultanţă KeysFin, peste 53% dintre managerii români se aşteaptă ca, în anul 2015, evoluţia economică să fie una pozitivă, în timp ce numai 34% văd o continuare a crizei, sub toate formele sale.

Cu toate acestea, 13% dintre participanţii la studiu au evitat să caracterizeze evoluţia economică din 2015, considerând că sunt prea multe necunoscute la mijloc ca să îşi poată face o părere din start.

businessEvoluţie pozitivă înseamnă, în opinia celor chestionaţi, o dezgheţare a relaţiilor de business, a investiţiilor de stat şi private, în general o deblocare a banilor din economie.

În ceea ce priveşte principalele provocări ale anului 2015, cei mai mulţi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal, precum posibila majorare a taxelor şi impozitelor.

Pe lista riscurilor din acest an s-au mai încadrat evoluţia economică mondială, remarcată de 23% dintre investitorii chestionaţi, evoluţia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) şi situaţia de pe scena politică (34%).

La întrebarea „Cum este văzută România din afară, din punct de vedere al atractivităţii economice, în comparaţie cu ţările din regiune?”, majoritatea celor intervievaţi au fost rezervaţi (42%), menţionând drept principala problemă lipsa de predictibilitate a mediului fiscal. Pe lista bilelor negre au mai fost incluse rata TVA mai mare decât în Bulgaria, blocajul financiar, birocraţia şi absenţa unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.

În privinţa atuurilor, România se remarcă, în ochii investitorilor chestionaţi de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale forţei de muncă şi calitatea acesteia, prin oportunităţile de business în principal în segmentul agricol şi prin poziţia geostrategică din regiune (membră UE, port la Marea Neagră, transport ieftin pe Dunăre).

Potrivit barometrului privind percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri, leul va urma în 2015 o evoluţie destul de liniştită. Euro va evolua în limitele a 4,45 — 4,50 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. Majoritatea investitorilor s-au declarat convinşi ca BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu, având în vedere intenţia de a trece la euro şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne la un cost controlabil, bineînţeles dacă evoluţia externă şi cea internă, mai ales cea politica, se vor afla pe o linie constantă.

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2015, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, un Cod Fiscal „bătut în cuie, reducerea birocraţiei în aparatul de stat.

Barometrul privind percepţia investitorilor asupra economiei româneşti a fost realizat în perioada 1-31 decembrie 2014, pe un eşantion reprezentativ de 150 de oameni de afaceri, acţionari, directori executivi şi financiari din firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

afacerile
Business

Afacerile din comerțul cu autovehicule în creștere cu 5,5% în primele 4 luni

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor...

Volkswagen
BusinessIndustrie auto

Volkswagen redirecționează o treime din investițiile în mașini electrice către modelele diesel și pe benzină

Confruntați cu realitatea unei piețe electrice aflate în dificultate, producătorii își reajustează...

China
Business

Europenizarea mașinilor electrice din China

Creșterea taxelor vamale aplicate vehiculelor electrice din China ar putea redefini peisajul...