2021 poate fi ultimul an cu schimbarea sezonieră a orei

Eurodeputaţii au votat în favoarea renunţării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară şi toamnă începând cu 2021.ceas

Ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă şi 51 de abţineri.

Parlamentul susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019.

Protecţia pieţei unice

Eurodeputaţii doresc de asemenea ca statele membre să se coordoneze în aşa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieţei unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul UE.

Dacă va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, Comisia va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maxim 12 luni.

Textul adoptat reprezintă poziţia Parlamentului pentru negocierile cu miniştrii UE în vederea adoptării formei finale a normelor propuse.

Ca răspuns la iniţiative cetăţeneşti, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei şi să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea renunţării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea care trebuie acum aprobată de Parlament şi Consiliu.

 

CITEŞTE ŞI

Seat Tarraco – Preţuri în România

 

În 1980 a existat o primă înţelegere de coordonare a schimbării orei pe teritoriul UE, în vederea asigurării unei abordări armonizate pe piaţa unică. În prezent, directiva privind dispoziţiile referitoare la orarul de vară prevede ca statele membre ale UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi înapoi la ora standard în ultima duminică din octombrie.

 

Adaugati comentariu