2 mld. € – fonduri europene pierdute pentru autostrăzi

România a pierdut aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile europene alocate pentru infrastructura de transport, potrivit comisarului pentru Politică regională, Corina Creţu.
Buzău

În cadrul conferinţei „EuroImpact – Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România. Experienţe cu privire la accesarea fondurilor şi implementarea proiectelor finanţate”, organizată la Bucureşti de Institutul European din România, oficialul european a arătat că în perioada 2007-2011, rata de absorbţie a fost de 4%.

corina-cretu-floteauto„Am preluat mandatul în 2014, cu o rată de absorbţie de 48%. Încheiem ciclul financiar (…) cu o rată de absorbţie de aproape 90% (…) Din păcate, din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez – e vorba de Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională – s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro în domeniul cel mai sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”, a afirmat Corina Creţu.

Aceasta a precizat că, în acest ciclu financiar, România are alocaţi, în total, aproximativ 31 de miliarde de euro.

„Fondurile europene oferă finanţare pentru aproximativ 60-65% din investiţiile publice în România. Am spus de fiecare dată când au existat probleme în implementarea proiectelor, am vorbit de procedurile greoaie şi de capacitatea administrativă redusă. Vorbim despre lucruri care nu s-au întâmplat azi, ieri sau în ultimul an. Este o slăbiciune pe care am avut-o ca ţară încă de la începutul intrării noastre în Uniunea Europeană, când nu am fost pregătiţi de a accesa o asemenea sumă de bani”, a conchis Corina Creţu.

 

Adaugati comentariu