Companiile de asigurări din România continuă să piardă bani pe segmentul RCA, în condiţiile în care, în prima jumătate a anului, pentru fiecare 100 de lei încasaţi acestea au cheltuit circa 102 lei.
Potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – UNSAR, în pofida unei tendinţe de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pieţei, rata combinată a daunei a depăşit pragul de 100%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasaţi, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei.
Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, rata combinată a daunei a fost de 101,6% în primul trimestru al anului 2016 şi a înregistrat o deteriorare în cel de-al doilea trimestru, ajungând la 102,3%. Ceea ce înseamnă că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele şi celelalte costuri doar din primele brute încasate, explică reprezentanţii UNSAR.
Aceştia precizează că nivelul ratei combinate a daunei poate suferi modificări majore până la sfârşitul acestui an, ţinând cont de faptul că, raportându-ne la cifre oficiale, daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.
Astfel, în cel de-al doilea trimestru al anului 2016, dauna medie totală a atins cea mai mare valoare de până acum, depăşind cu 18,4% valoarea din primul trimestru al anului 2015 şi cu 15% valoarea din cel de-al doilea trimestru al anului 2016. Principala cauză o reprezintă majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale.
„Subliniem că ritmul de creştere al daunei medii în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 faţă de primul trimestru al aceluiaşi an a fost de două ori şi jumătate mai mare decât ritmul de creştere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 15%”, mai spun reprezentanţii UNSAR.
Comentați?