Advertisement

tarife de referință
Home Administrare flote Asigurări Topul companiilor pe piața asigurărilor auto în primul semestru din 2023

Topul companiilor pe piața asigurărilor auto în primul semestru din 2023

Gradul de concentrare pe piața asigurărilor auto s-a menținut ridicat și în primul semestru din acest an, pe segmentul RCA primele trei societăți însumând o cotă de aproape 60%, iar pe segmentul Casco, de 74,5%. Liderii au fost Groupama Asigurări pe linia de asigurări auto obligatorii și Omniasig, pe cea a asigurărilor auto facultative.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (Casco și RCA) s-a situat la aproximativ 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73%, pentru asigurarea auto obligatorie. Valoarea primelor brute subscrise include și activitatea de subscriere derulată de sucursalele prezente în României în baza dreptului de stabilire, însumând aproximativ 53 milioane lei pentru Casco și 606 milioane lei pentru RCA.

Piața asigurărilor Casco

Valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 1,6 miliarde lei pentru segmentul asigurărilor auto facultative (Casco – Clasa A3), în creștere cu 18% comparativ cu semestrul I 2022, când a fost de 1,4 miliarde lei.

Totodată, despăgubirile brute plătite au înregistrat o valoare de 1,1 miliarde lei în perioada analizată, un avans de 7% față de nivelul din perioada similară a anului anterior. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 64%.

Gradul de concentrare a fost ridicat și pe segmentul asigurărilor auto facultative, primele 3 societăți însumând o cotă de piață de circa 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

Astfel, clasamentul societăților de asigurare în funcție de volumul de prime brute subscrise la nivelul pieței CASCO în semestrul I 2023 a fost următorul:
1. Omniasig VIG – 31,20%
2. Groupama Asigurări – 27,72%
3. Allianz – Țiriac Asigurări – 15,62%
4. Generali România – 9,94%
5. Asirom – 8,19%
6. Uniqa Asigurări – 4,04%
7. Allianz Țiriac Unit Asigurări – 1,39%
8. Garanta Asigurări – 0,54%
9. Grawe România – 0,54%
10. Signal Iduna (fosta Ergo) – 0,40%

Prima medie pentru asigurările auto facultative, calculată ca valoarea primelor brute subscrise raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 2.504 lei în semestrul I 2023, nivel aflatmult sub cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, de 3.299 lei. Potrivit ASF, prima medie în cazul asigurărilor Casco diferă față de cea înregistrată pe segmentul RCA, având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de aproximativ 657.000, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 3,7 milioane, respectiv circa 3,4 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în semestrul I 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale).

În ceea ce privește dauna medie CASCO, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosarelor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, aceasta s-a situat la o valoare de 7.383 lei în semestrul I 2023, în creștere cu 8% față de perioada similară a anului precedent.

Piața RCA

La 30 iunie 2023, pe piața asigurărilor RCA își desfășurau activitatea șase societăți autorizate de ASF: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Grawe Romania Asigurare, Groupama Asigurări și Omniasig Vienna Insurance Group. Totodată, pe acest segment, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct. Prima și-a început activitatea în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 339 milioane lei în primele șase luni din 2023, ceea ce înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment. Cea de-a doua, a intrat pe piața RCA din România la finalul anului 2022, în baza dreptului de stabilire (FoE), în semestrul I 2023 cumulând un volum de prime brute subscrise de peste 267 milioane lei (5,8% din piața RCA).

Datele ASF arată că gradul de concentrare pe piață s-a menținut ridicat pentru primii asigurători din top în semestrul I 2023, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din România. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 13,1% la finalul primelor 6 luni din acest an.

Astfel, clasamentul societăților de asigurare în funcție de volumul de prime brute subscrise la nivelul pieței RCA în semestrul I 2023 a fost următorul:
1. Groupama Asigurări – 25,8%
2. Allianz Țiriac Asogurări – 19,8%
3. Euroins România – 14,1%
4. Grawr România – 9,3%
5. Axeria Iard – 7,3%
6. Asirom – 6,9%
7. Hellas Direct Insurance – 5,8%
8. Omniasig – 5,5%
9. Generali România – 5,4%

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 4 miliarde lei în semestrul I 2023, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu perioada similară din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a scăzut cu circa 6%. ”Volumul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a scăzut în contextul extinderii activității celor două sucursale ce practică asigurare RCA pe teritoriul României. Așadar, dacă includem și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în semestrul I 2023 s-a situat la 4,6 miliarde lei, în creștere cu circa 3% față de volumul subscrierilor aferent primelor 6 luni ale anului 2022, când a fost de 4,5 miliarde lei, inclusiv sucursalele”, precizează ASF.
Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate de societățile autorizate de ASF în primele șase luni ale anului 2023 a fost de aproximativ 3,4 milioane, în scădere cu 8% față de semestrul I 2022. Dacă luăm, însă, în considerare și sucursalele, numărul de unități anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 4,1 milioane, în creștere cu 1% comparativ cu semestrul I 2022 (inclusiv sucursalele).

În primele 6 luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni, în condițiile în care 88% din contractele RCA au fost încheiate pe o perioadă de 1 an.

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.190 lei, în creștere cu 3% comparativ cu semestrul I 2022, respectiv cu 86% față de semestrul I 2021. Pentru persoanele fizice, prima medie a fost de 924 de lei, în creștere cu 2,2% comparativ cu semestrul I 2022, respectiv cu 86% față de semestrul I 2021. Pentru persoanele juridice, prima medie a fost de 1.952 de lei, în scădere cu 1,3% comparativ cu semestrul I 2022, dar în creștere cu aproximativ 66% față de semestrul I 2021.

În ceea ce privește evoluția daunelor, valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 1,7 miliarde lei în semestrul I 2023. Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 318 milioane lei pentru plata daunelor RCA în semestrul I 2023, din care 288 milioane lei reprezintă plățile efectuate ca urmare a falimentului societății City Insurance.

În semestrul I 2023, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au efectuat plăți în valoare de circa 1,7 miliarde lei pentru aproximativ 157.000 de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.600 lei, în creștere cu 10% comparativ cu perioada similară din anul precedent.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Directiva privind transparența salarială: care sunt obligațiile angajatorilor?

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 13,4% în primele 11 luni

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...